Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, bu kış normal grip vakaları görülmesinin beklendiğini, salgın ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, geçen yılki domuz gribi salgınında 656 vatandaşın hayatını kaybettiğini, koruyucu önlemlerin alınması sayesinde daha fazla ölüm meydana gelmesinin önüne geçildiğini söyledi.
Söz konusu pandeminin (salgın) beklenenden hafif geçmesinin ''sevindirici'' olduğunu ifade eden Buzgan, ''Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip vakaları bekliyoruz, bir salgın ihtimali görülmüyor'' dedi.
Buzgan, gribe karşı risk grubundakilerin aşılanması önerisini de dile getirdi ve risk grubundakiler için grip aşısının ücretsiz olduğunu anımsattı.
Bakanlığın stoklarında 3 milyon doz domuz gribi aşısı bulunduğunu kaydeden Buzgan, ‘'Bunlar uzun vadeli bir sigorta gibi. Virüste bir değişiklik olursa ve yeni bir pandemi ortaya çıkarsa bu aşıları yeni aşılarla değiştireceğiz'' diye konuştu.
''GEÇEN YILKİ VİRÜS, ARTIK NORMAL BİR VİRÜS''
EKMUD Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu da geçen yılki domuz gribi salgınında görülen virüsün yeni bir tip olduğu ve buna karşı kişilerde bağışıklık oluşmadığı için çekinceyle yaklaşıldığını, ancak aradan geçen sürede çok sayıda kişinin bu virüsle karşılaştığı ve bağışıklık geliştirdiği için artık tehlike bulunmadığını anlattı.
Geçen yılki domuz gribi virüsünün bu yıl artık normal bir influenza virüsü olduğuna işaret eden Vahaboğlu, ''Ancak geçen yıl hastalanmayanlar ve bu virüsle karşılaşmayanlar için hala bir tehlike var. Geçen yıl bu virüsle hastalanmayanlar ve risk grubundakiler buna karşı aşılanmalıdır'' ifadesini kullandı.
Vahaboğlu, toplumdaki bireylerin yaklaşık yüzde 30-40'ının domuz gribi virüsüyle karşılaşmış olabileceğini ifade etti. Bu yılki mevsimsel grip aşısında domuz gribi virüsünün de bulunduğunu kaydeden Vahaboğlu, ''Bir önceki senenin grip aşısının etkinliği sadece bir yıldır. Bu nedenle geçen yıl yapılan domuz gribi aşısı bu yıl korumaz'' uyarısını dile getirdi.
Bir pandemi başladığında yeni bir aşı geliştirilmesi için zaman bulunmadığını, dünyada bu nedenle en kötü senaryoya göre plan yapıldığını ifade eden Vahaboğlu, geçen yıl da aynı şeyin yaşandığını söyledi.
Kış mevsimi güney yarımküreye daha erken geldiği için Türkiye gibi kuzey yarımkürede bulunan ülkelerin o yılki grip virüsünün özellikleri konusunda önceden bilgi sahibi olabildiğini belirten Vahaboğlu, bu yılki virüsle ilgili bilgilere de bu sayede ulaştıklarını anlattı.
Vahaboğlu, bu yıl grip yapan virüslerde antiviral ilaç direnci gelişmemesinin sevindirici olduğunu ifade ederek, grip belirtisi olanların hekime danışmadan ilaç, özellikle de antibiyotik kullanmamaları uyarısını dile getirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder