13 Ekim 2010 Çarşamba

Rekorlar kitabına geçen kambur balina

Dişi bir kambur balina, dünya çevresinin yaklaşık dörtte birini yüzerek rekor kırdı.

 Yalnız bir kambur balina (Megaptera novaeangliae), Brezilya’daki üreme alanından yaklaşık 10.000 kilometre uzaklıktaki Madagaskar’a yüzerek, en uzun mesafe kateden memeli olarak rekorlar kitabına geçti.

Habere konu olan balina, biyolog Peter Stevick ve ekibi tarafından ilk olarak Brezilya sahillerinde tespit edilmiş, derisinden doku örneği alınmış ve fotoğraflanmış. Aynı birey, iki yıl sonra bir turist tarafından Madagaskar’da görüntülenmiş. Balinaların insandaki parmakizi gibi bireye özgü bir desene sahip olan kuyrukaltı beneklerini inceleyen Steve ve ekibi, iki fotoğrafın aynı bireye ait olduğunu anlamışlar. Bu keşfin ardından da dev bir kambur balina fotoğraf arşivini taramaya başlamışlar. Ellerindeki ayırt edici desenler sayesinde tespit ettikleri aynı bireye ait diğer fotoğrafları da kullanarak, balinanın yaklaşık 10.000 kilometreyi bulan muhtemel rotasını hesaplayabilmişler.

Kambur balinaların göç davranışı yalnızca katedilen mesafe açısından değil, bir çok üreme bölgesini içermesi ve okyanusun neredeyse bütününün geçilmesi nedeniyle de oldukça ilgi çekici. Bu balinalar tipik olarak, yüksek enlemli beslenme bölgeleri ve düşük enlemli üreme bölgeleri arasında çok fazla boylam değiştirmeden göç ederler. Fakat bu tip geniş çaplı göç davranışının genellikle erkek bireylerce yapılması ve dişilerin aynı üreme bölgesi çevresinde kalmayı tercih etmesi, dişi bir birey tarafından kırılan bu uzun mesafe rekorunu daha da ilginç hale getiriyor.

Orjinal makaleyi okumak için tıklayın.

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder