Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan Higgs Bozonu'nun önemini anlamak kolay olmayabilir.
Higgs Bozonu |
Önceki gün yüzde 99 ihtimalle bulunduğu açıklanan Higgs Bozonu’nun önemini anlamak kolay olmayabilir. Bulunmasıyla, evrenin nasıl oluştuğuna dair bilim dünyasının şimdiye kadarki tezlerini (Standart Model) doğrulayan Higgs Bozonu’nu basitçe kavrayabilmek ve anlatabilmek için The Guardian ’ın hazırladığı rehberden aktarıyoruz.
Herhangİ bİrİne anlatırken: Birine, fizikten çok iyi anlıyormuşçasına Higgs Bozonu’nu açıklamak istiyorsanız, bozonun bulunmasının, evrenin oluşumu üzerine geliştirilmiş en önemli teori olan Standart Model’in eksik kısmını tamamladığını söyleyebilirsiniz. Standart Model’de enerjinin maddeye nasıl dönüştüğü büyük bir boşluktu. Higgs Bozonu ile bu açıklanmış oldu. Bu özet ile fizikten anlayan insan imajı verebilirsiniz!
Edebİyat öğrencİlerİne: Bir cümlede virgül ya da nokta olmazsa o cümle nasıl da anlamsızdır değil mi? Higgs Bozonu bulunamasaydı evren de noktasız cümle gibi anlamsız olurdu.
fİzİk öğrencİlerİne: Bunun bir atom değil atomaltı parçacığı olduğunu anlamalısınız. Fizikçi olmayı düşünüyorsanız önünüzdeki 50 yıl Standart Model’i geliştirme çalışmalarıyla geçebilir. O yüzden bu rehberi okumayı bırakıp gerçek fizik kitaplarına dönseniz iyi olur!
Çocuklara: “Gördüğümüz her şeyin nasıl var olduğunu bilmiyorduk. Bilim insanları uzun zamandır aradıkları parçacığı buldu. Şimdi dünyanın nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabiliyoruz” demeniz yeterli. Hâlâ “Nasıl?” diyorsa, hemen susmazsa çikolata yiyemeyeceğini söyleyin!
Dİndar arkadaşa: “Higgs Bozonu’nu da Tanrı yarattı” deyin en iyisi...
‘Tüm parçacıklar Allah’ın’
Higgs Bozonu’nun varlığının ispatlanması, evrenin nasıl oluştuğunun açıklanması açısından din ve bilim arasındaki ilişkiye yeni bir boyut katmış oldu. Yorumu felsefe ve din üzerine çalışan araştırmacılara bıraktık...
Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Caner Taslaman: Higgs Bozonu fizikteki teoride var olan bir parçacıktı. Bu parçacığın bulunması veya bulunmaması Allah’ın varlığıyla ilgili bir kanı yaratmaz. Tanrı Parçacığı ifadesi bir şaka sonucu ortaya çıkmıştı. Dikkat çeksin diye bu isim konuldu. Hatta Peter Higgs parçacıktaki kendi isminin gölgede kalmasından dolayı rahatsız oldu. Bu kelime insanlarda yanlış bir izlenim oluşturuyor. Bilmeyenler CERN’de dinle ilgili köklü bir çalışma yapılıyor sanıyor ancak bu bir bilim çalışması. İslami olarak bakarsak bütün parçacıklar Allah’ın parçacığı. Biz bugün evrenin varoluşunu anladık diyemeyiz. Çünkü felsefenin ve teolojinin sorduğu bir soruya bilim cevap veremez. Neden doğa yasaları mevcut şekildedir sorusunun cevabı felsefe ve teoloji alanıdır. Bilim ‘neden’ sorusuna, felsefe ‘niçin’ sorusuna cevap verir.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş: Hiçbir şey kendi kendine olmaz. Kâinatın bir yaratıcısı vardır. İnanç insanın doğasında vardır ve bu bilimin değil dinin konusudur. Bilim insanları parçacığa ister rastlasın, ister rastlamasın, Tanrı inancını insanın ruhundan yüzlerce yıldır atamamışlar, atamazlar. Onlar her şeyi ateizme göre yorumluyorlar. Bilim insanları, bilimin varlığı gereği bu konuda kesin bir şey söyleyemez. Bu konunun bir maddenin bulunup bulunmamasıyla ilgisi yoktur, aslolan inançtır. Aklı, mantığı olan zaten evrendeki bu müthiş düzeni görür. Âlemde müthiş bir kanun var, işleyiş var, biz bu işleyişe Tanrı diyoruz. Bu şelaleler, ağaçlar ve bu düzenin kendi kendine olma ihtimali yoktur.
RADİKAL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder