27 Temmuz 2010 Salı

TURİZMİN ETKİLERİ LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI

TURİZMİN ETKİLERİ LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI

Ekonomik Etkiler, Politik Etkiler, Sosyal ve Kültürel Etkiler, Çevre ve Ekolojik Etkiler

l.Ekonomik Etkiler
Turizmin ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal etkileri bu endüstriye verilen önemin artmasında etkili olmakta; özel­likle turizmin yarattığı ekonomik etkiler, ülkelerin turizmi geliştirme çabalarını hızlandırmaktadır. Turizm ülkelerin ekonomilerinin bütün alanlarını etkilemektedir.Turizm; ödemeler dengesine etkisi, istihdam ve gelir yaratması, katma değerinin çok yüksek olması, altyapı ve üstyapıya olumlu etkileri ve diğer sektörlere etkisi nedeniyle özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir sektör konumuna gelmektedir.Turist türleri ve kaynakları, gelirin yeniden dağılımı, talep sürekliliği, gelişme maliyetleri, istihdam, prestij gibi neden­lerle birçok ülke, turizmi geliştirmek için yatırımlar yapmaktadır. Turizm gelir ve giderleri, görünmeyen gelir ve giderler arasında olduğu için dış turizm hareketlerinin bir ülkeye kazandırdığı gelire "görünmeyen ihracat" denir. Çünkü turist gittiği ülkede yeme, içme, geceleme gibi ihtiyaçlarını karşılamak için para harcar ve gittiği ülkeye döviz girdisi sağlar.Herhangi bir sözleşmeye bağlanmadığından "görünmez" niteliği taşımaktadır.Bir ülkedeki bütün ekonomik sektörleri, etkilemektedir.

2. Politik Etkiler
Uluslararası ilişkilerin gelişmesinde turizmin rolü çok büyüktür. Komşu ve uzak ulusları görmek, tanımak, yabancı insanlarla konuşmak, onları sevmek büyük ölçüde turistik ilişkilerle mümkün olmaktadır. İnsani ilişkiler, ulusları birbirine daha çok yak­laştıracağından turizm evrensel barışın doğmasına yardımcı olmaktadır. Günümüzde turizm, ulus­lararası barış ve dostluğun temel unsurlarından biri olarak kabul edilmektedir.

3. Sosyal Kültürel Etkiler Turistler gittikleri yerleri sosyal açıdan etkilemekte ve aynı zamanda bu yerlerden etkilenmektedir. Böylece turizm bir kültür taşıyıcısı olarak insan ve insan toplulukları arasındaki ağları güçlendirmektedir. Farklı kültürler, etnik yapılar, dinler, yaşam tarzları ve diller bir­birini tanır, böylelikle hoşgörü ortamı oluşur.

4. Çevresel ve Ekolojik Etkileri
Turizm ve çevre daima etkileşim halindedir. Bir bölgedeki turizmin gelişmesi çevre değerine önem veren ve o bölgenin taşıma kapasitesini aşmayan nitelikte ve miktarda gerçek­leşirse turizm değerleri varlığını koruyarak gelecek nesillerin kullanımına sunabilir.Turizmin bir bölgede gelişmesinde olumlu çevre şartları son derece etkilidir. Turistlerin seyahat alışkanlıkları ve tercihleri konusunda doğanın güzelliği, bozulmamış doğal çevre gibi faktörler önemli rol oynamaktadır.Turizmin kaynağını oluşturan çevrenin sürekli ve dengeli bir şekilde yönetilmesi bu kaynakların tahrip edilmesinin aksine kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır. Dünyanın en tanınmış koruma bölgelerinde yapılan bir araştırmada, Norveç'in batı fiyortları; diğer prestijli UNESCO koruma bölgeleri ile karşılaştırıldığında bozulmamış olması nedeniyle birinci olmuştur.

Kaynak: www.google.com :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder