KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
2. Hidroliz, Substrat ve Apoenzim terimlerini açıklayınız.
3. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
4. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
5. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
6. Anahtar-Kilit uyumu deyimlerini açıklayınız.
7. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
8. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.
9. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
10. Yağların görevlerini yazınız.
CEVAPLAR
KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
2. Hidroliz, Substrat ve Apoenzim terimlerini açıklayınız.
3. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
4. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
5. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
6. Anahtar-Kilit uyumu deyimlerini açıklayınız.
7. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
8. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.
9. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
10. Yağların görevlerini yazınız.
CEVAPLAR
1- Yağların 2’ye ayrılır. 1- Doymuş yağlar 2- Doymamış yağlar:
Doymuş yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ yoksa yani H atomlarına tam doymuş ise buna doymuş yağlar denir. Oda sıcaklığında katıdır. Hayvansal yağlardır. Ör: Kuyruk yağı, Tereyağı...5 P
Doymamış yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ varsa yani H atomlarına tam doymamış ise buna doymamış yağlar denir. Oda sıcaklığında sıvıdır. Bitkisel yağlardır. Ör: Zeytin yağı, Ayçiçeği yağı...5 P
2- Hidroliz: Büyük moleküllerin yapı birimlerine ayrılırken su katılması olayına hidroliz denir. 4 P
Substart: Enzimlerin etki ettiği moleküllere substart denir. 3 P
Apoenzim: Enzimin protein kısmına apoenzim denir. 3 P
3- Proteinlerin özellikleri:
1. Hücrenin yapısına katılırlar.
2. Amino asitlerden oluşurlar.
3. Bilinen 20 çeşit aa vardır.
4. C, H, O, N, P ve S elementlerinden oluşurlar.
5. DNA’nın kontrolünde sentezlenirler.
6. Proteinler RNA aracılığıyla ribozomlarda sentezlenir.
7. Bitkiler bütün aminoasitleri sentezlerken, hayvanlar temel aminoasitleri sentezleyemezler. 10 P
4- Karbonhidratların (KH) çeşitlerini:
Selüloz: Bitkilerde hücre çeperi yapısına katılırlar. Yapısal polisakkaritlerdir. Sindirilemezler. 10 P
5- Enzimlerin özellikleri:
1. Biyolojik katalizörlerdir.
2. Reaksiyondan bozulmadan çıkarlar.
3. Tekrar tekrar kullanılırlar.
4. Genlerden sentezlenen özel proteinlerdir.
5. Aktivasyon enerjisini düşürür.
6. Cansız ortamda da çalışırlar.
7. Isı, su, pH ve inhibitör maddelerden etkilenirler.
8. Substrata tutunan aktif bölgeleri vardır.
9. Etkilerini genellikle substrat yüzeyinden başlatırlar.
10. Genellikle substratın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler. 10 P
6- Anahtar-Kilit Uyumu: Enzimlerin ile substrat molekülü arasındaki uygunluğa anahtar-kilit uyumu denir.
7- 2 P
8- İnsan vücudunda bulunan mineraller kalsiyum, fosfor, kükürt, sodyum, klor vb’dir. 10 P
9- Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler; Sıcaklık, pH, Enzim yoğunluğu, Substart yoğunluğu, Subsrat yüzeyi, Su ve Diğer kimyasal maddelerin etkisidir. 10 P
10- Yağların görevlerini yazınız.
1. Yağlar depo edilir.
2. Hücreye enerji verir.
3. Hücre zarının yapısına katılır.
4. Vücudu soğuktan korur.
5. Darbelere karşı canlıyı korur. 10 P
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder