KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Organik moleküleri enerji öncelik sırasına göre sıralayınız.
2. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
3. Anahtar-Kilit uyumu deyimlerini açıklayınız.
4. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
5. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
6. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
7. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
8. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
9. Element, Bileşik, Molekül, Asit ve Baz terimlerini açıklayınız.
10. Substrat, Apoenzim ve Koenzim terimlerini açıklayınız.
CEVAPLAR
KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Organik moleküleri enerji öncelik sırasına göre sıralayınız.
2. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
3. Anahtar-Kilit uyumu deyimlerini açıklayınız.
4. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
5. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
6. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
7. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
8. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
9. Element, Bileşik ve Molekül terimlerini açıklayınız.
10. Substrat, Apoenzim ve Koenzim terimlerini açıklayınız.
CEVAPLAR
1- Organik moleküleri enerji önceliklerine göre Karbonhidratlar>Yağlar>Proteinler olarak sıralanır. 10 P
2- Karbonhidratların (KH) çeşitlerini:
Selüloz: Bitkilerde hücre çeperi yapısına katılırlar. Yapısal polisakkaritlerdir. Sindirilemezler. 10 P
3-Anahtar-Kilit Uyumu: Enzimlerin ile substrat molekülü arasındaki uygunluğa anahtar-kilit uyumu denir. 5 P
4-Proteinlerin özellikleri:
1. Hücrenin yapısına katılırlar.
2. Amino asitlerden oluşurlar.
3. Bilinen 20 çeşit aa vardır.
4. C, H, O, N, P ve S elementlerinden oluşurlar.
5. DNA’nın kontrolünde seztezlenirler.
6. Proteinler RNA aracılığıyla ribozomlarda sentezlenir.
7. Bitkiler bütün aminoasitleri sentezlerken, hayvanlar temel aminoasitleri sentezleyemezler. 10 P
5- 2 P
6- Canlının yapısına katılan organik bileşikleri karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nükleik asitlerdir. 10 P
7- Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler; Sıcaklık, pH, Enzim yoğunluğu, Substart yoğunluğu, Subsrat yüzeyi, Su ve Diğer kimyasal maddelerin etkisidir. 10 P
8- Enzimlerin özellikleri:
1. Biyolojik katalizörlerdir.
2. Reaksiyondan bozulmadan çıkarlar.
3. Tekrar tekrar kullanılırlar.
4. Genlerden sentezlenen özel proteinlerdir.
5. Aktivasyon enerjisini düşürür.
6. Cansız ortamda da çalışırlar.
7. Isı, su, pH ve inhibitör maddelerden etkilenirler.
8. Substrata tutunan aktif bölgeleri vardır.
9. Etkilerini genellikle substrat yüzeyinden başlatırlar.
10. Genellikle substratın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler. 10 P
9- Element: Aynı türden atomların meydana getirdiği saf maddelere element denir. 4 P
Bileşik: Farklı türden iki veya daha fazla atomdan oluşan saf maddelere bileşik denir. 3 P
Molekül: Birbirinin aynı veya birbirinden farklı atomların bir araya gelerek oluşturdukları atom topluluklarına molekül denir. 3 P
10- Substart: Enzimlerin etki ettiği moleküllere substart denir. 4 P
Apoenzim: Enzimin protein kısmına apoenzim denir. 3 P
Koenzim: Enzimde aktifleştirici bölüm organik molekülden oluşmuş ise koenzim denir. 3 P
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder