KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
2. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
3. Organik moleküllerin monomerlerini yazınız.
4. Organik moleküleri enerji öncelik sırasına göre sıralayınız.
5. Aktivasyon enerjisi deyimlerini açıklayınız.
6. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
7. Element, Bileşik ve Baz terimlerini açıklayınız.
8. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
9. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
10. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
CEVAPLAR
KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
2. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
3. Organik moleküllerin monomerlerini yazınız.
4. Organik moleküleri enerji öncelik sırasına göre sıralayınız.
5. Aktivasyon enerjisi deyimlerini açıklayınız.
6. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
7. Element, Bileşik ve Baz terimlerini açıklayınız.
8. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
9. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
10. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
CEVAPLAR
1- Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler; Sıcaklık, pH, Enzim yoğunluğu, Substart yoğunluğu, Subsrat yüzeyi, Su ve Diğer kimyasal maddelerin etkisidir. 10 P
2- Proteinlerin özellikleri:
1. Hücrenin yapısına katılırlar.
2. Amino asitlerden oluşurlar.
3. Bilinen 20 çeşit aa vardır.
4. C, H, O, N, P ve S elementlerinden oluşurlar.
5. DNA’nın kontrolünde sentezlenirler.
6. Proteinler RNA aracılığıyla ribozomlarda sentezlenir.
7. Bitkiler bütün aminoasitleri sentezlerken, hayvanlar temel aminoasitleri sentezleyemezler. 10 P
3- Karbonhidratlar: glikoz, fruktoz ve galaktoztan; yağlar: yağ asiti ve gliseroldan; Proteinler aminoasitlerden; Nükleik asitler nükleotid denilen monomerlerinden oluşur. 10 P
4- Organik moleküleri enerji önceliklerine göre Karbonhidratlar>Yağlar>Proteinler olarak sıralanır. 10 P
5- Aktivasyon Enerjisi: İki maddenin arasında bir tepkimenin gerçekleşmesi için bu maddelerin sahip olmaları gereken toplam enerjiye o tepkimenin aktivasyon enerjisi denir. 5 P
6- Enzimlerin özellikleri:
1. Biyolojik katalizörlerdir.
2. Reaksiyondan bozulmadan çıkarlar.
3. Tekrar tekrar kullanılırlar.
4. Genlerden sentezlenen özel proteinlerdir.
5. Aktivasyon enerjisini düşürür.
6. Cansız ortamda da çalışırlar.
7. Isı, su, pH ve inhibitör maddelerden etkilenirler.
8. Substrata tutunan aktif bölgeleri vardır.
9. Etkilerini genellikle substrat yüzeyinden başlatırlar.
10. Genellikle substratın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler. 10 P
7- Element: Aynı türden atomların meydana getirdiği saf maddelere element denir. 4 P
Bileşik: Farklı türden iki veya daha fazla atomdan oluşan saf maddelere bileşik denir. 3 P
Baz: Suda çözündüğünde ortama hidroksit iyonu (0H--) veren maddelere baz denir. 3 P
8- Yağların 2’ye ayrılır. 1- Doymuş yağlar 2- Doymamış yağlar:
Doymuş yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ yoksa yani H atomlarına tam doymuş ise buna doymuş yağlar denir. Oda sıcaklığında katıdır. Hayvansal yağlardır. Ör: Kuyruk yağı, Tereyağı... 5 P
Doymamış yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ varsa yani H atomlarına tam doymamış ise buna doymamış yağlar denir. Oda sıcaklığında sıvıdır. Bitkisel yağlardır. Ör: Zeytin yağı, Ayçiçeği yağı...5 P
9- Canlının yapısına katılan organik bileşikleri karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nükleik asitlerdir. 10 P
10- Karbonhidratların (KH) çeşitlerini:
Selüloz: Bitkilerde hücre çeperi yapısına katılırlar. Yapısal polisakkaritlerdir. Sindirilemezler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder