23 Ocak 2009 Cuma

LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI

KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:

1. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
2. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
3. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
4. Substart, Apoenzim ve Koenzim terimlerini açıklayınız.
5. Organik moleküleri yapı öncelik sırasına göre sıralayınız.
6. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
7. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
8. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
9. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
10. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.

CEVAPLAR


KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:

1. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
2. Yağların çeşitlerini yazarak, açıklayınız.
3. Karbonhidratların (KH) çeşitlerini yazarak, selüloz hakkında bilgi veriniz.
4. Substart, Apoenzim ve Koenzim terimlerini açıklayınız.
5. Organik moleküleri yapı öncelik sırasına göre sıralayınız.
6. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
7. Canlının yapısına katılan organik bileşikleri yazınız.
8. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
9. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
10. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.

CEVAPLAR
1- 2 P
2- Yağların 2’ye ayrılır. 1- Doymuş yağlar 2- Doymamış yağlar:
Doymuş yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ yoksa yani H atomlarına tam doymuş ise buna doymuş yağlar denir. Oda sıcaklığında katıdır. Hayvansal yağlardır. Ör: Kuyruk yağı, Tereyağı... 10 P
Doymamış yağlar: Bir yağ asitinin karbon zincirinde, karbon atomları arasında çift bağ varsa yani H atomlarına tam doymamış ise buna doymamış yağlar denir. Oda sıcaklığında sıvıdır. Bitkisel yağlardır. Ör: Zeytin yağı, Ayçiçeği yağı...10 P
3- Karbonhidratların (KH) çeşitlerini:
Selüloz: Bitkilerde hücre çeperi yapısına katılırlar. Yapısal polisakkaritlerdir. Sindirilemezler. 10 P

4- Substart: Enzimlerin etki ettiği moleküllere substart denir. 4 P
Apoenzim: Enzimin protein kısmına apoenzim denir. 3 P
Koenzim: Enzimde aktifleştirici bölüm organik molekülden oluşmuş ise koenzim denir. 3 P
5- Organik moleküleri yapı önceliklerine göre Proteinler >Yağlar> Karbonhidratlar olarak sıralanır. 10 P
6-Proteinlerin özellikleri:
1. Hücrenin yapısına katılırlar.
2. Amino asitlerden oluşurlar.
3. Bilinen 20 çeşit aa vardır.
4. C, H, O, N, P ve S elementlerinden oluşurlar.
5. DNA’nın kontrolünde seztezlenirler.
6. Proteinler RNA aracılığıyla ribozomlarda sentezlenir.
7. Bitkiler bütün aminoasitleri sentezlerken, hayvanlar temel aminoasitleri sentezleyemezler. 10 P
7- Canlının yapısına katılan organik bileşikleri karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nükleik asitlerdir. 10 P
8- Enzimlerin özellikleri:
1. Biyolojik katalizörlerdir.
2. Reaksiyondan bozulmadan çıkarlar.
3. Tekrar tekrar kullanılırlar.
4. Genlerden sentezlenen özel proteinlerdir.
5. Aktivasyon enerjisini düşürür.
6. Cansız ortamda da çalışırlar.
7. Isı, su, pH ve inhibitör maddelerden etkilenirler.
8. Substrata tutunan aktif bölgeleri vardır.
9. Etkilerini genellikle substrat yüzeyinden başlatırlar.
10. Genellikle substratın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler. 10 P
9- Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler; Sıcaklık, pH, Enzim yoğunluğu, Substart yoğunluğu, Subsrat yüzeyi, Su ve Diğer kimyasal maddelerin etkisidir. 10 P
10- İnsan vücudunda bulunan mineraller kalsiyum, fosfor, kükürt, sodyum, klor vb’dir. 10 P

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder