KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Hidroliz, Substrat, ve Apoenzim terimlerini açıklayınız.
2. Bileşik, Molekül, ve Asit terimlerini açıklayınız.
3. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
4. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
5. Aktivasyon enerjisi deyimlerini açıklayınız.
6. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
7. Organik moleküllerin monomerlerini yazınız.
8. Karbonhidratların (KH) görevlerini yazınız.
9. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.
10. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
CEVAPLAR
KAZIM KARABEİR ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSE 1 BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARI
Adı: Sınıfı:
Soyadı: Okul No:
1. Hidroliz, Substrat, ve Apoenzim terimlerini açıklayınız.
2. Molekül, ve Asit terimlerini açıklayınız.
3. Fotosentez reaksiyonunun kimyasal denklemini yazınız.
4. Enzimlerin özelliklerini yazınız.
5. Aktivasyon enerjisi deyimlerini açıklayınız.
6. Proteinlerin özelliklerini yazınız.
7. Organik moleküllerin monomerlerini yazınız.
8. Karbonhidratların (KH) görevlerini yazınız.
9. İnsan vücudunda bulunan minerallerden 5 tanesini yazınız.
10. Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenleri yazınız.
CEVAPLAR
1- Hidroliz: Büyük moleküllerin yapı birimlerine ayrılırken su katılması olayına hidroliz denir. 4 P
Substart: Enzimlerin etki ettiği moleküllere substart denir. 3 P
Apoenzim: Enzimin protein kısmına apoenzim denir. 3 P
2- Molekül: Birbirinin aynı veya birbirinden farklı atomların bir araya gelerek oluşturdukları atom topluluklarına molekül denir. 5 P
Asit: Suda çözündüğünde ortama hidrojen iyonu (H+) veren maddelere asit denir. 5 P
3- 2 P
4- Enzimlerin özellikleri:
1. Biyolojik katalizörlerdir.
2. Reaksiyondan bozulmadan çıkarlar.
3. Tekrar tekrar kullanılırlar.
4. Genlerden sentezlenen özel proteinlerdir.
5. Aktivasyon enerjisini düşürür.
6. Cansız ortamda da çalışırlar.
7. Isı, su, pH ve inhibitör maddelerden etkilenirler.
8. Substrata tutunan aktif bölgeleri vardır.
9. Etkilerini genellikle substrat yüzeyinden başlatırlar.
10. Genellikle substratın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler. 10 P
5- Aktivasyon Enerjisi: İki maddenin arasında bir tepkimenin gerçekleşmesi için bu maddelerin sahip olmaları gereken toplam enerjiye o tepkimenin aktivasyon enerjisi denir. 5 P
6-Proteinlerin özellikleri:
1. Hücrenin yapısına katılırlar.
2. Amino asitlerden oluşurlar.
3. Bilinen 20 çeşit aa vardır.
4. C, H, O, N, P ve S elementlerinden oluşurlar.
5. DNA’nın kontrolünde seztezlenirler.
6. Proteinler RNA aracılığıyla ribozomlarda sentezlenir.
7. Bitkiler bütün aminoasitleri sentezlerken, hayvanlar temel aminoasitleri sentezleyemezler. 10 P
7- Karbonhidratlar: glikoz, fruktoz ve galaktoztan; yağlar: yağ asiti ve gliseroldan; Proteinler aminoasitlerden; Nükleik asitler nükleotid denilen monomerlerinden oluşur. 10 P
8- Karbonhidratların başlıca görevleri şunlardır:
1. Hücreye enerji verir.
2. Hücre zarının yapısına katılır.
3. Hücre çeperinin yapısına katılır.
4. DNA, RNA ve ATP yapısına katılır. 10 P
9- İnsan vücudunda bulunan mineraller kalsiyum, fosfor, kükürt, sodyum, klor vb’dir. 10 P
10- Enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler; Sıcaklık, pH, Enzim yoğunluğu, Substart yoğunluğu, Subsrat yüzeyi, Su ve Diğer kimyasal maddelerin etkisidir. 10 P
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder