12 Temmuz 2010 Pazartesi

Almanya Kömür Havzaları Ödev

Almanya Kömür Havzaları Ödev

Almanya’da maden kömürü rezervleri zengin olmamasına karşın, yaklaşık 50 milyon ton maden kömürü üretimiyle dünya maden kömürü üretiminin % 1’inden fazlasını karşılamaktadır.
Geçmişte Batı Avrupa’daki en önemli kömür rezervi ve üretimine sahip olan Almanya’daki en önemli rezervler Ruhr kömür havzasında yer almaktaydı. Ancak bu havzadaki rezervler günümüzde azalmıştır ve mevcut kömürler daha derinlerden çıkarılmaktadır. Ülke elde ettiği kömürün tamamına yakınını bu havzadan sağlamaktadır. Rezervler azalana kadar Ruhr veya Westphalia havzası, kömür üretimiyle, sadece Almanya’nın değil bütün kuzeybatı Avrupa’nın en büyük kömür havzasıydı.
Ruhr kömür havzası Avrupa’da sanayi devriminin ilk başladığı yerlerden biridir. Gerçekten de sahada 1850’li yıllarda demir-çelik fabrikalarıyla bunlara kok üreten fabrikalar kurulmuştu. 1855’ te sahada 20’nin üzerinde kok fabrikası vardı. Zaten bugün de Duisburg-Essen-Bochum-Dortmund hattı ile Bonn-Köln-Leverkusen-Dusseldorf hatları ve çevreleri sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın en büyük sanayi bölgesi durumundadır.
Ruhr kömür havzasının yüzölçümü 4.000 kilometrekare kadardır. Havzanın güney sınırını kabaca Ren nehrinin bir kolu olan Ruhr nehrinin aşağı yatağı çizmektedir. Bu havzanın maden kömürü oluşumu karbon devrine aittir. Havzada kuzeye doğru ilerledikçe yataklar derinleşmektedir. Ruhr nehri boyunca yüzeye yakın olan tabakalar en kuzeyde 1.500 metre derinliği bulmaktadır. Buradaki kömür işletmeciliği özel sektör tarafından yapılmaktadır. Bu şirketler kömür işletmesi yanında demir ve çelik sanayii başta olmak üzere, diğer sanayi kollarına da el atarak, daha 19.yy sonlarında ticari karteller yaratmışlardı.
Ruhr kömür havzası Almanya’nın en büyük, en yoğun ve en çeşitli sanayi bölgesidir. Bu çeşitli sanayi arasında, ağır ve hafif metalurji, dokuma sanayii ve kimya sanayii önde gelmektedir.
Ruhr havzası sadece çevresindeki sanayi merkezlerini değil Almanya’nın diğer bölgelerini de besliyor, elde edilen kömürün bir kısmı da diğer ülkelere ihraç ediliyordu. Açılan kanallar yardımıyla, zaten rejimi düzenli olan Ren ırmağı üzerinden Hollanda’nın Roterdam ve Almanya’nın Münster kenti üzerinden bu kömür havzası Kuzey denizine bağlanmış böylece ihracat imkanları artmıştır. Ancak günümüzde ülkenin maden kömürü üretimi iç tüketimi dahi karşılamadığından dışarıdan kömür satın almaktadır.
Ruhr havzası II. dünya savaşı sırasında Amerikan ve İngiliz kuvvetleri tarafından ilk işgale uğrayan yerlerdir. Ruhr havzasının önemi günümüzde de devam etmektedir ve Almanya’nın can damarıdır.
Almanya’daki bir diğer havza olan Saar havzası Fransa sınırında bulunmaktadır. Bu havza II. Dünya Savaşından sonra bir süre Fransa’nın elinde kaldıktan sonra 1957 yılında Almanya’ya geri verilmiştir. Bu havzadaki kömür üretimi günümüzde iyice azalmıştır.

Almanya’nın Linyit Rezervleri

Almanya sadece taşkömürü bakımından değil, aynı zamanda linyit bakımından da zengin bir ülkedir. İki Almanya birleştikten (1990) sonra, Batı Almanya’nın rezervlerinin yanına Doğu Almanya’nın dev linyit rezervleri de eklenmiş ve ülke yılda yaklaşık 200 milyon tonluk bir üretim kapasitesine kavuşmuştur. Almanya günümüzde dünya linyit üretiminin % 23’ünü gerçekleştirir ve bu bakımdan ilk sırada bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder