17 Temmuz 2010 Cumartesi

Frig Vadisi-Gizli Hazine

Frig Vadisi-Gizli Hazine

Kütahya-Eskişehir karayolunun 26. kilometresindeki Sabuncupınar köyünden başlayan ve ilin doğu kesimi boyunca uzanan çamlar arasındaki kayalık alan, Frig Vadisi olarak adlandırılıyor.

Vadinin ilin sınırları içinde kalan kısmı Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Fındıklı köyleri civarındaki kuzey alan ile daha güneydeki Ovacık köyü olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Kentin doğusunda eski bir yanardağ olan Türkmen Dağı'nın tüfleriyle örtülü Frig yaylaları, eski çağlardan beri çeşitli kavimlerce iskan edildi.

Volkan türünün kolay işlenebilir bir kayaç olması, bölgenin en eski halklarından biri olan Friglerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağladı. Friglerin ana tanrıçası Kybele'ye adanmış açık hava tapınaklarıyla savunma amaçlı yapılar, en çok dikkat çeken eserler arasında bulunuyor.

Bunların yanı sıra Roma Döneminde kayaların oyulmasıyla meydana getirilen çeşitli barınaklar, mezar odaları, ağıl ve ahır olarak kullanılan mekanlar, sarnıçlar ve ambarlar da yer alıyor.

Çeşitli dönemlerde ise bunlara ilaveten kilise ve şapeller inşa edildi.Günümüzde bazıları ambar, barınak ve samanlık olarak kullanılan bu yapılar, Sabuncupınar, Söğüt, Armutlu, İnli, Sökmen, Fındık ve İncik köylerinde bulunuyor.

MAĞARA KALINTILARI

Kapadokya'daki peri bacası oluşumlarının benzerleri, Kütahya'ya 56 kilometre uzaklıktaki Ovacık köyünün doğusunda başlayan çam ormanları arasında yer alıyor.

Kaya mezarları, kiliseler, sığınma ve barınma amaçlı yapılan mağara kalıntılarından oluşan bölgenin, MÖ 900-600 yılları arasında Frigler, daha sonra Romalılar tarafından kullanıldığı biliniyor.

Söz konusu mağara kalıntıları içinde iki kilise bulunuyor. Tekli ve çiftli kilise adı verilen yapıların duvarlarında frekslere rastlanıyor. Ayrıca kök boyayla yazılmış yazılar, mender motifleri ve haç işaretleri de görülüyor.

Deliktaş Kalesi'nin de Frigler tarafından kullanıldığı biliniyor. Sığınma ve savunma amacıyla oyulan kayalarda büyük bir kilisenin yanı sıra gizli geçit ve dehlizlerle birbirine bağlanan birçok oda bulunuyor. Üst kısmında ise kale surlarının olduğu ifade ediliyor.

Penteser Kalesi denilen bölümün de savunma amaçlı olarak kayaların oyulması suretiyle yapıldığı, burada kaya mezarları ve mağaraların bulunduğu biliniyor.

MÖ 9. yüzyılda devlet olarak örgütlenen Friglerin barışçı bir toplum olarak gelişerek, tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları, kaya mezarları, tapınım alanları ile kendilerine özgü bir mimari getirdikleri, maden işçiliği ve dokumacılıkta ileri gittikleri, yeni müzik aletleri ürettikleri kaydediliyor.

Kütahya'daki Frig egemenliği, MÖ 676'da Kafkasya üzerinden Anadolu'ya giren Kimmerlerin, Frigya Kralı 3. Midas'ı yenerek Kütahya ve çevresini ele geçirmesi ile sona erdi.

İkinci bir Kapadokya olarak nitelendirilen Frig Vadisi'nin Kütahya sınırları içinde kalan bölümü, son yıllardaki tanıtım çalışmalarıyla turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Bu bölge, çeşitli motosiklet yarışmalarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra amatör fotoğrafçılar tarafından doğa fotoğrafı çalışmaları için de kullanılıyor.a

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder