Hindistan Kömür Havzaları
70 milyar tonu aşan kömür rezerviyle dünya maden kömürü rezervlerinde ABD’den sonra ikinci, 300 milyon tona yaklaşan üretim miktarıyla da Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada gelmektedir. Ülkenin başlıca büyük rezervleri kuzeydoğuda işletilmektedir.
En önemli rezervleri;
1- Damador Havzası
2- Madhya-Pradesh Havzası
3- Orisa Havzaları’nda
yer almaktadır.
Bunlardan en önemlisi Damador kömür havzasıdır. Bu havzada yılda 100 milyon tonun üzerinde kömür üretilmektedir. Bu havzadaki kömürler yüksek oranda kül bırakması nedeniyle kalite bakımından düşüktür. Havzadaki kömür damarları kalındır ve yüzeye yakındır. Ülke üretiminin yaklaşık % 60’ı bu havzadan sağlanır. Üretilen kömür daha çok çevredeki demir-çelik tesislerinde kullanılır. Ülkedeki maden kömürü üretimi 1820’li yıllarda başlamış, ancak asıl gelişmeyi 20. yüzyıldan itibaren göstermiştir.
Ülke üretimi 1948’de 31 milyon ton civarındayken 1998’de bu üretim 297 milyon tona ulaşmıştır. Ülke kömür yataklarının kuzeydoğu havzalarda yer alması, yani birbirlerine komşu ve yakın kesimlerde yer alması, oldukça geniş olan ülkedeki diğer ihtiyaç bölgelerine kömür göndermeyi masraflı kılmaktadır. Bu nedenle ülke güneydeki topraklarında kullandığı maden kömürünü daha çok Güney Afrika Cumhuriyetinden sağlamaktadır. AVUSTRALYA Yaklaşık 39 milyar ton maden kömürü, 40 milyar ton linyit olmak üzere 80 milyar tona yaklaşan kömür rezerviyle (% 8.6), rezerv bakımından dünyanın 5. büyük ülkesi, maden kömürü rezervi bakımından ise 6. büyük ülkesidir. Kömür rezervleri ülke genelinde eşitsiz dağılmıştır.
En önemli rezervler Queesland ve Yeni Güney Galler havzalarında bulunmaktadır. Üretimin % 90’dan fazlası bu havzalardan sağlanır. Her iki havza da Avustralya’nın doğusunda yer almaktadır. Bu havzalar dışındaki yataklarda rezervler genellikle küçük ve parçalıdır.
Avustralya kömür üretimi II. Dünya Savaşı öncesinde pek önemli değildi ve yıllık üretim 1 milyon tonun altında seyrediyordu. Savaş sonrasında kömür üretimi hızlı bir artış göstermiş, 1995 yılında üretim 212 milyon tona ulaşmıştır. Bu dikkat çekici artışın iki önemli nedeni bulunmaktadır. Bunlardan biri sanayileşmeden doğan iç talep büyümesi diğeri ise Japonya’nın hızlı sanayileşmesine karşılık, kendi üretiminin giderek azalması ve ona en yakın ülke olan Avustralya’dan tuz, demir cevheri, ham petrol yanında maden kömürü alımının da artış göstermesidir.
Bugün Avustralya talep-üretim fazlası kömür üretimi 100 milyon tonu geçen bir ülkedir ve bu üretim fazlası ayrıcalıklı bir ülke olarak kabul edilen Japonya’ya pazarlanmaktadır. Bu nedenle Avustralya en çok kömür ihraç eden ülke konumundadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder