10 Temmuz 2010 Cumartesi

Kuzeybatı Avrupa Ülkelerinin Kömür Havzaları

Kuzeybatı Avrupa Ülkelerinin Kömür Havzaları

İngiltere’den başka kuzeybatı Avrupa’nın maden kömürü üreten ülkeleri (Batı Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda) Lüksemburg ve İtalya’yı da aralarına alarak 1952 “Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu”nu kurmuşlardır. Bu topluluk 1957’de Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında bir ortak pazara dönüşmüş, sonraki yıllarda “Avrupa Topluluğu” ve son olarak da günümüzde 27 üye ülkeden oluşan “Avrupa Birliği” ismini almıştır.

Kuzeybatı Avrupa’nın başlıca maden kömürü havzaları, İngiltere havzalarının kıtadaki uzantısı üzerinde, Hersinien dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Ancak söz konusu ülkeler günümüzde gerek rezervler gerekse üretim miktarları bakımından dünyada oldukça geri planda kalmışlardır.
Bu ülkelerde yer alan havzalardaki verim düşüklüğü ve işletme güçlüğü nedeniyle üretilen kömürün maliyeti oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra rezervlerin de iyice azalması üretimin düşmesinde etkili olmuştur. Burada çıkarılan kömürün maliyeti ithal edilen kömürden birkaç kat fazla olduğu için ihtiyaç duyulan kömür genelde dışarıdan alınmaktadır. Ayrıca diğer enerji kaynaklarına yönelme de yine üretimin azalmasında etkili olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder