6 Mayıs 2013 Pazartesi

Sinek kadar uçan robot yaptılar


Bilim adamları, bir sinek büyüklüğünde ve böceklerin çevik manevralarını taklit edebilen bir robot yaptılar. Sinek robotlar, arama kurtarma çalışmalarında görev yapacak. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde bilimadamları, bir sinek büyüklüğünde bir robot yaptılar. Sinek robotlar, böceklerin çevik manevralarını taklit edebiliyor ve saniyede 120 kez kanat çırpabiliyor.

Karbon elyaftan üretilen ve bir gramdan çok daha hafif olan bu uçan robotun kanatları güçlü elektronik kaslarla hareket ettiriliyor.

Uçan robot, gerçek bir sineğin çevikliğine de sahip. Araştırmacılar bunun, kusursuz kanat tasarımının bir sonucu olduğunu söylüyor.

Doğal hayatta gerçek sinekler, bu araştırmada da uçan robot, kaldırma ve itme güçlerinin gövdeleri üzerindeki etkisinin büyük bir hızla, sürekli ayarlanması sonucunda havada kalmayı ve ani, çevik hareketler yapabilmeyi başarıyor.

Tıpki bir sinek gibi, robotun esnek kanatları da saniyede 120 kez çırpılıyor. Araştımacılar bu kanat hızına, her voltaj verildiğinde büzüşen 'piezoelektrik malzeme' adını verdikleri bir maddeyi kullanarak ulaşmışlar.

Elektrik akımını büyük bir hızla açıp kapatarak, bu maddeyi, tıpkı bir sineğin hızla hareket eden kanatlarındaki küçük kaslar gibi kullanıyorlar.

Bilimadamları, bu araştırmanın asıl amacının bir robot üretmekten çok, böceklerin uçuş becerilerini anlamak olduğunu ancak bu tür robotlar için pekçok kullanım alanı olabileceğini de belirtiyorlar.

Bilim dergisi Science'da yayımlanan araştırmayı yürüten ekipteki bilimadamları, bu tür robotların gelecekte arama kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder