Kuyruk yağını gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketenlerde yaşlılıkta daha az eklem rahatsızlığı görülüyor. |
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Dağ, kuyruk yağını,
sağlıklı yağlar listesine ekleyen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre,
gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem
rahatsızlıklarına daha az rastlandığını söyledi. Dağ, küçükbaş hayvanların kuyruk yağının,
yüzde 60 doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu
ifade etti. Bu tür yağların, omega yağ asitleri bakımından zengin olduğunu dile getiren Dağ,
"Bu asitlerin kalp-damar hastalıklarına karşı iyi geldiği, bugüne kadar yapılan araştırmalarla
biliniyor. Omega yağ asitleri, merada yayılan, kaba yem yiyen küçükbaş hayvanların kuyruk
yağlarında çok daha fazla" dedi. Kuyruk yağının sağlıklı olduğunu yıllardır söylediklerini
hatırlatan Dağ, benzer bir durumun yumurtada da görüldüğünü anlattı.
Önceden kolesterol bakımından olumsuz olduğu ifade edilerek insanların yumurtadan
uzaklaşmalarına yol açıldığını savunan Dağ, şimdi ise insanlara yumurta tüketiminin
önerildiğini vurguladı. Dağ, geçmişte "Kırmızı et, koyun eti yemeyin" diyen çevrelerin,
bugünlerde "Sağlığınız için kuzu eti tüketin" şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek,
"Yurt dışında yapılan araştırmalar, kuyruk yağının yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Tabii bu
konuda diğer gıdalarda olduğu gibi sınırlı hareket etmek çok önemli" değerlendirmesinde
bulundu.
Kaynak: Haber Seyret
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder