13 Mayıs 2013 Pazartesi

Kuyruk yağı "sağlıklı yağlar" listesinde girdi

Kuyruk yağını gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketenlerde yaşlılıkta daha az eklem rahatsızlığı görülüyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Dağ, kuyruk yağını, 

sağlıklı yağlar listesine ekleyen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre, 

gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem 

rahatsızlıklarına daha az rastlandığını söyledi. Dağ, küçükbaş hayvanların kuyruk yağının, 

yüzde 60 doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu 

ifade etti. Bu tür yağların, omega yağ asitleri bakımından zengin olduğunu dile getiren Dağ, 

"Bu  asitlerin kalp-damar hastalıklarına karşı iyi geldiği, bugüne kadar yapılan araştırmalarla 

biliniyor. Omega yağ asitleri, merada yayılan, kaba yem yiyen küçükbaş hayvanların kuyruk 

yağlarında çok daha fazla" dedi. Kuyruk yağının sağlıklı olduğunu yıllardır söylediklerini 

hatırlatan Dağ, benzer bir durumun yumurtada da görüldüğünü anlattı.


Önceden kolesterol bakımından olumsuz olduğu ifade edilerek insanların yumurtadan 


uzaklaşmalarına yol açıldığını savunan Dağ, şimdi ise insanlara yumurta tüketiminin 

önerildiğini vurguladı. Dağ, geçmişte "Kırmızı et, koyun eti yemeyin" diyen çevrelerin, 

bugünlerde "Sağlığınız için  kuzu eti tüketin" şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, 

"Yurt dışında yapılan araştırmalar, kuyruk yağının yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Tabii bu 

konuda diğer gıdalarda olduğu gibi sınırlı hareket etmek çok önemli" değerlendirmesinde 

bulundu.

Kaynak: Haber Seyret

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder