10 Temmuz 2010 Cumartesi

AVRUPA ÜLKELERİNDE KÖMÜR ÜRETİMİ

AVRUPA ÜLKELERİNDE KÖMÜR ÜRETİMİ

Dünya kömür rezervlerinin % 32’sini barındıran Avrupa-Asya, üretimin yaklaşık % 20’sini karşılamaktadır. Ancak Avrupa’nın dünya üretimdeki asıl payı linyittedir ve dünya linyit üretiminin yaklaşık dörtte üçünü Avrupa ülkeleri gerçekleştirmektedir.
Avrupa’nın büyük kömür havzaları, Hersinien dağlarının kuzey ve güney eteklerinde, batı-doğu ve kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır. Avrupa’daki kömür havzaları, kuzeybatıda İngiltere’de başlayarak, kıtada Fransa ve Belçika’da Fransa-Belçika havzası, Hollanda’da Limburg havzaları, Almanya’da Saar ve Ruhr havzaları, Saksonya havzaları, Polonya’da Silezya havzası, Çek cumhuriyetinde Bohemya havzalarından geçerek Ukrayna’da Donetz (Donbass) havzasında sınırlanır.
Hersinien sıradağlarının kuzey ve güney eteklerinde sıralanan bu havzalar Avrupa’nın en büyük, en zengin, en verimli ve en eskiden beri işletilen kömür havzalarıdır. Bu havzalar üzerinde ya da bunların hemen dolaylarında Avrupa’nın en büyük sanayi merkezleri ve en büyük nüfus toplulukları yerleşmiş durumdadır. Bu nedenle kömür kuşağı Avrupa’nın en kalabalık nüfus şeridine, en canlı hayat ve faaliyet alanına ve en büyük güç eksenine karşılık gelir.
Hersinien kuşağı dışında kalan ve Arkeen araziden oluşan Avrupa’nın kuzey kısmı ve Alp kıvrımları sistemine giren güney kısmı maden kömüründen yoksun ya da kömürce çok fakirdir.

kaynak: http://www.cografyam.net/index.php?showtopic=13591

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder