12 Temmuz 2010 Pazartesi

Polonya Kömür Havzaları

Polonya Kömür Havzaları

Polonya yaklaşık 14 milyar tonluk maden kömürü rezerviyle dünya maden kömürü rezervlerinde % 3’lük bir paya sahiptir. Ülkenin yıllık maden kömürü üretimi 140 milyon ton civarındadır ve Avrupa’da Rusya’dan sonra en fazla kömür üreten ülkedir. Polonya günümüzde dünyanın en önemli kömür ihracatçısı ülkelerinden biridir. İhracat İskandinav ülkeleri, İtalya ve diğer Güney Avrupa ülkelerine yapılmaktadır.
Ülkedeki kömür yatakları birbirinden uzakta bulunan iki havzada, Yukarı Silezya Havzası (Çekler buraya Ostrava adını verir), ve Aşağı Silezya Havzasında toplanmıştır.
Yukarı Silezya: Polonya’nın en büyük ve Avrupa’nın sayılı birkaç sanayi bölgelerinden biri olan bu saha, Polonya-Çek Cumhuriyeti sınırları boyunca uzanan Silezya platosunda yer alır. Karbonifer döneme ait olan bu havzada yataklar doğuya gittikçe II. zaman arazilerinin altına girer ve derinleşir.
Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan bu saha, Avrupa’nın en büyük maden kömürü havzaları arasında yer almaktadır. Havza çevresinde 20 civarında sanayi merkezi kent oluşmuştur.
Yukarı Silezya havzasının bir kısmı Ostrava maden kömürü havzası adıyla Çek Cumhuriyeti sınırları içinde kalır.
Aşağı Silezya: Ülkenin güneybatısında yer alır. Havzanın %85’i Polonya topraklarında % 15’i ise Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalır. Bu havzadaki kömürler Karbonifer’de oluşmuştur.
Polonya aynı zamanda linyit rezervleri bakımından da zengindir. İşletilebilir rezervlerin 15 milyar ton civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder