Manchester Üniversitesi'nden araştırmacılar nanoteknolojinin bir ürünü olan grafin maddesinden, grafan adını verdikleri teknolojide yeni bir çığır açan bir madde ürettiler.
Prof. Andre Geim ve Dr. Kostya Novoselov tarafından yayınlanan yeni bir araştırmayla kurşun kalemlerde bulunan grafitten elde edilen grafinin de ötesine geçildi. Yine aynı ikili tarafından keşfedilen grafinden elde edilen grafanla nanoteknoloji kimyasal işlemlerde de kullanılabilecek.
Manchester Üniversitesi'nin Fizik ve Astronomi bölümünde çalışan araştırmacılar, yüksek iletkenlik özelliğine sahip grafini hidrojen kullanarak modifiye ettiler ve grafan adını verdikleri iki boyutlu yeni bir hidrokarbon elde ettiler.
Uzmanlara göre grafanı üretmek çok zor olacak. Bunun nedeni ise ayrıştırma sürecinin yüksek sıcaklık gerektiriyor olması.. Bu ortam grafinin kristal yapısına zarar verebilir ya da yapısını değiştirebilir.
Kusursuz bir iletkenliğe sahip olan grafin birçok elektronik uygulamada kullanılabiliyorken grafan da kimya uygulamalarında kullanılabilecek.
Daha önce Northwestern Üniversitesi araştırmacıları esası grafin kullanarak son derece güçlü esnek ve kağıt kadar hafif yeni bir malzeme geliştirmeyi başarmıştı.
Grafin nedir?
Grafin, tek katmanlı karbon atomlarından oluşan bir karbon allotropu olarak biliniyor. "Grafin" kurşun kalemlerde de bulunan grafitin tek katman halinde olanıdır.
Kurşun kalemlerde üst üste dizilmiş binlerce grafin tabakası bulunuyor. Grafin son yıllarda birçok araştırmacının dikkatini çekmişti. Birçok ülke bu malzeme ile ilgilenmeye başladı.
Araştırmacılar 2004'te keşfedilen bu maddeyi Moore Yasası'nı bir şekilde devam ettirmek için geleceğin elektronik ve fotonik uygulamalarda kullanmayı planladılar.
Öyle ki grafin maddesiyle 1 atom genişliğinde 10 atom uzunluğunda transistörler üretildi. Grafinin zamanla silikonun yerini alması bekleniyor. Bu maddenin kullanımının artmasıyla çok daha hızlı bilgisayarlar yapmak kolaylaşacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder