24 Haziran 2011 Cuma

Pedagojik Formasyon Eğitimi Hakkında Merak Edilen Bazı Sorular


Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkında son zamanlarda kulağımıza gelen bir çok sorular bulunmakta olup,bunların birçoğu da birbirleriyle benzer sorulardır.Bu yüzden bu soruların bir daha sorulmaması ve ayrıca kafadaki soru işaretlerinin de bir ölçüde giderilmesi amacıyla 2011 Haziran itibariyle en çok merak edilen soruları cevaplayacağız.

1- 2011-2012 yılı için pedagojik formasyon programına başvuru şartları nelerdir?

2010-2011 yılında uygulanan sistem 2011-2012 yılında da uygulanacağını düşünüyoruz.Yani 2011-2012 yılı başvurularında 2,50 not şartını sağlayan kişiler formasyon açan üniversitelere başvurularını yapabileceklerdir.

2-2011-2012 yılı için Ales'li Sisteme Dönülebilir Mi?

Bu konu hakkında en son açıklamayı Yök Başkanı yapmıştır. Ales'li sisteme dönülmeyip,yukarıda belirtmiş olduğumuz 2,50 not şartına dayalı başvurular devam edecektir.

3-Peki Ales'li sisteme dönülebileceğini söyleyenler var,bunlar ne kadar doğrudur?

Öncelikle bu türlü açıklama yapan kişileri kaynaklarının ne olduğunu sormak ile birlikte,2011-2012 başvurularında Ales ile alım yapılabileceğine ihtimal vermiyoruz.

4-2011-2012 yılı formasyon başvurularında Ales'li sisteme neden dönülmez veya mevcut 2,50 not şartına dayalı sistem neden devam eder?

Öncelikle 2011-2012 yılı için Ales'li sisteme dönülebilmesi için 2011 Bahar dönemindeki Ales sınavına girmeden önce,ilgili pedagojik formasyon hakkında  Yükseköğretim Genel Kurul Kararının bu yönde verilmesi gerekirdi.Böyle bir açıklama yapılmadığı için,Ales'li sisteme dönüldüğünde de,Ales'e girmemiş kişilerin haklarına halel geleceğinden ötürü bu seneki pedagojik formasyon başvurularında Ales'li sisteme dönülmeyeceğini düşünüyoruz.

5-2011-2012 Yılında Okuyan Öğrencilere Formasyon Verilecek Midir?

2010-2011 yılında üniversitelerde okurken formasyon eğitimi almaya başlamış olan öğrenciler formasyon eğitimlerine devam edecek olup,2011-2012 yılında okuyanlara yeniden pedagojik formasyon programı açılmayacaktır.Ancak mezun olduktan sonra formasyon alabileceklerdir.

6-Açıköğretim Fakültesi Mezunlarına Formasyon Veriliyor Mu?

Atamaya esas olan bölümlerden mezun olan  açıköğretim fakültesi mezunları formasyon alma hakkına sahiptir.Başvurularda üniversitelerin başvuru koşullarına bakılması gerekmektedir.Örneğin Edebiyat Bölümünden formasyon açıldığında,üniversiteler Edebiyat,Fen-Edebiyat v.s fakültesinden mezun olması şartı koyar.Eğer açıköğretim fakültesi mezunlarından kabul eden üniversiteler olursa formasyon alabilirler.

7-Pedagojik Formasyon Eğitimi Alarak Hangi Bölümler Öğretmen Olma Hakkına Sahiptir?

Meb 80 nolu Karar ekinde belirtilen atamaya esas olan alanlara işikin atanabilecek olan bölümlerin yer aldığı bir yazıyı daha önce paylaşmıştık. 
8-Tezli Yüksek Lisans Formasyon Yerine Geçer Mi?

Kesinlikle,hayır.

9-Tezsiz Yüksek Lisans Formasyon Yerine Geçer Mi?

2010-2011 yılından verilmiş olan  "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans" programı mezunları haricinde,diğer bölümlerde yapılan tezsiz yüksek lisans diploma veya sertifikaları,pedagojik formasyon yerine geçmez.

10-2011-2012 Yılı Pedagojik Formasyon Başvuruları Ne Zaman Başlar?

Geçen seneki verilerden yola çıkarak kesin olmamakla birlikte,pedagojik formasyon başvurularının Temmuz ayının son haftası veya Ağustos ayının ilk haftasından itibaren başlayacağını düşünmekteyiz.

11-Pedagojik Formasyon Başvurularını bütün üniversiteler aynı anda mı alır,yada değişik zamanlarda mı alırlar?

Bu konuda geçen seneki gibi formasyon başvurularının farklı zamanlarda yapılcağını düşünmekteyiz.Genellersek pedagojik formasyon başvuruları Ağustos ayından itibaren Ekim ayına kadar devam etmektedir.

12-Pedagojik Formasyon Eğitimi Almadan Öğretmen Olarak Atanma Şansımız Var mıdır?

80 nolu kararda bu şans olmakla birlikte,günümüzde bu şansın olma ihtimali çok düşüktür.Bu karar sadece 1999 yılından sonra yeni kurulan sosyal bilgiler,fen bilgileri v.s öğretmen açığını tamamlamak için oluşturulmuştu.Günümüzde ise sosyal bilgiler veya fen bilgisi öğretmenliği mezunları bile açıkta kaldığı için,pedagojik formasyon eğitimi almadan sosyal bilgiler öğretmenliğine Tarih ve Coğrafya mezunlarının v.s atanma şansları yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder