MAHYACILAR
Ramazan ve bayram gecelerinde çift minareli camilerde iki minare arasında gerili iplere kandiller asarak yazı yazma ya da şekil yapma geleneği, İslam dünyasında sadece Türklere özel olup özellikle İstanbul’da gelişmiş bir sanattı. Mahyacılar, çifte minareli camilerin minarelerinin arasında “dış mahya”; Ayasofya, Sultanahmed, Süleymaniye ve Nuruosmaniye camilerine de “iç mahya” kurarlardı. Bir mahya için yaklaşık 8 kg yağ harcanırdı. Kurulmadan önce kareli bir kağıt üzerine kalıbı hazırlanıp kandillerin yeri belirlenirdi.
CEZZARLAR:
Esnafın henüz yerleşik hayata geçmediği eski dönemlerde cezzarlar, tıpkı ciğerciler gibi omuzlarında üzerine etler dizilmiş bir sırık, ellerinde etleri kesecek büyük bir bıçak ve bellerine bağlı bir peştemalla sokaklarda dolaşırlardı. Mallarını satabilmek için de “semiz” ya da “semiz etlerim var” diye bağırırlardı. En çok satışı pazarlarda yaparlardı. Şehirlere yerleşimin artmasıyla birlikte pek çok esnaf gibi cezzarlar da yerleşik düzene geçti.
AKTARLAR(Eczanelerden önce onlar vardı)
Osmanlı döneminde, usta-çırak usulüyle yetişen attarlar, ilaç yapımında kullanılan hammaddeleri satan ve ilaç hazırlayan esnaf topluluğuydu.Bu meslek erbabı, dış ülkelerden getirilen nebati, hayvani ve cemadi hammaddeleri "kökçü" denilen esnaftan aldıkları maddeleri ve kendilerince hazırlanan ilaç tertiplerini satıyorlardı. Bunların arasında amel, basur, öksürük hapları, pehlivan yakısı, çocuk macunu ve yara merhemini saymak mümkün.Kimi İstanbul attarları ise kaliteli hammadde elde etmek için bahçelerinde adaçayı, biberiye, boruçiçeği, hatmi, kekik, kudret narı, oğulotu, reyhan ve zater gibi tıbbi bitkiler yetiştirip yaprak ve köklerini zamanında toplayıp kurutarak tezgaha koyarlardı.İstanbul'da 17. yüzyılda ilgili maddeler satan 300 macuncu, 41 gülsucu, sekiz ilaç yağı satıcısı, 70 dekçi attar, iki bin hoca attar, 35 amberci, 25 buhurcu, üç bademyağcı dükkanı vardı. Ancak 1850'lerde bu sayılarda düşüş başladı. Bunda bugünkü eczanelerin çoğalması ve hazır ilaçların ülkeye girmesi etkili oldu.
NALBANTLAR:
At ayakkabısı yapıcıları.Hala günümüzde de az da olsa bu meslekle uğraşanları görmek mümkündür.
SAKALAR(Günümüzün sucuların yaya hali)
Eski İstanbul evlerinde su ihtiyacı çeşitli şekillerde karşılanırdı.
En basit çözüm tabii ki her evin yakınındaki çeşmelerdi. Fakat onlarda çok kalabalık olurdu. Böylece saka loncası, evlere para karşılığında su taşıyan kişileri bir araya getirdi. Bu 19. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Saka, her gün bıraktığı kırba sayısı kadar evin kapısının kenarına tebeşirle işaret koyardı.Ay sonunda da paralarını toplardı. Fakat hemen hemen her ay müşteriyle saka arasında para toplama zamanı gelince kavga çıkardı. Bazı kesimlerse sakalardan şikayetçiydi çünkü sakalar bazı çeşmeleri kendi mülkleriymiş gibi kullanır buradan su aldıktan sonra çeşmenin suyunu da kesip giderlerdi.
GÜNÜMÜZDE KABUL GÖREN MESLEKLER:
Günümüzde en çok gelişen ve gelecekte de genç nesillere iyi bir kazanç kapısı hazırlayan meslek dalları, çalışma hayatı uzmanlarının yaptığı bir araştırma ile belirlendi. 57 sektörde, 117 iş dalında görevli 30 bin kişi ile görüşülen uzmanların araştırmasına göre, geleceğin en iyi işi, mağazalarda alışveriş ortamını cazip hale getiren deneyim tasarımcılığı. İşte geleceğin en popüler 10 mesleği:
Deneyim tasarımcısı: Perakende sektöründe çalışan bu kişiler, özellikle mağazalara gelen müşterilerin etkilenmesi üzerine odaklanıyor. Bunun içine çekici duvar boyalarının kullanılması, pencerelerin doğru yerlere açılması giriyor.
Tıp araştırmacıları: Gelişen teknolojiye paralel olarak, baş döndürücü bir hızla değişen tedavi metotlarını çok iyi takip edenler, şüphesiz bu meslekten hem en büyük manevi tatmini maddi geliri elde ediyor.
Webtasarımcısı: İnternet üzerinde kendine ait bir web sitesi olmayan şirketler, artık müşteriler tarafından bile yeterince ciddiye alınmıyor. Bu yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir internet sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarına gittikçe daha büyük önem kazandırıyor.
İnternet güvenliği: Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli problemlerden biri internet üzerinden yapılan hırsızlıklarıdır. Hackerların internet ortamında müşterilerin banka hesaplarına kanunsuz bir şekilde girerek para transfer edebilmeleri, internette güvenliğin önemini anlatmaya yetiyor. İnternet üzerinde kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması yüzünden, güvenlik programları, günümüzde ve gelecekte bu ile uğraşanlara inanılmaz paralar kazandıracak.
İnternet güvenliği: Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli problemlerden biri internet üzerinden yapılan hırsızlıklarıdır. Hackerların internet ortamında müşterilerin banka hesaplarına kanunsuz bir şekilde girerek para transfer edebilmeleri, internette güvenliğin önemini anlatmaya yetiyor. İnternet üzerinde kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması yüzünden, güvenlik programları, günümüzde ve gelecekte bu ile uğraşanlara inanılmaz paralar kazandıracak.
Şehir planlamacısı: Nüfusun artması, şehir hayatını da giderek çekilmez hale getiriyor. Bu sebeple her türlü etkinliğin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlamasını sağlamak giderek zorlaşıyor. Dünya çapında ve ülkemizde bir çok şehir, karşılaşılan sıkıntılar itibariyle yeniden planlanmaya ihtiyaç duyuyor.
Medya promosyoncusu: Yapılan araştırmalar, insanların en çok gazete, dergi,TV ve radyodan duydukları şeylere itibar ettiklerini rotaya koyuyor. Medya promosyonculuğu, günümüzün en cazip meslekleri arasında yer alıyor.
Yetenek avcıları: Eğlence dünyasının ihtiyacı olan yeni yüzleri ortaya çıkarmak,yetenek avcılarının işi. Bu iş basit görünmesine rağmen, bir çok neslin eğlence kültürünün ve tüketim eğiliminin şekillenmesini de sağlıyor. Ülkemizde son zamanlarda televizyonlarda görülen ses ve yetenek yarışmalarını hazırlayanlar, bu sınıf meslek erbabından sayılıyor.
Satın alma ajanları: Satın alma ajanları adeta detektif gibi çalışıyor. Bu mesleğin ustaları, bilhassa büyük mağazaların nelere ihtiyacı olduğunu, raflarda hangi ürünlere yer verilmesi gerektiğini, hangi ürünlerin yeterince müşteri bulamayacağını belirliyor. Büyük alışveriş merkezlerinde bu türden hizmet veren satın alma ajanları, yaptıkları 3-4 iş karşılığında bir yıl geçinecek kadar gelir elde ediyor.
Sanat yönetmenleri: Renkli ışıklar altında TV- magazin programlarından sinemaya, tiyatrodan siyasi partilerin kongrelerine kadar birçok faaliyet alanı olan sanat yönetmenliği, bütün zamanların en gözde mesleklerinden biri sayılıyor.
Haber analistleri: İnternet haberciliği, haber peşinde koşturarak geçimini sağlayan gazeteciler için yeni bir çalışma alanı olmaya devam ediyor. Sayıları her geçen gün artan internet haber siteleri, bir haberi yalın olarak vermenin ötesine geçerek “analiz”e de yöneliyor.
Uluslararası hukuk: Türkiye’nin Avrupa birliğine sürecine girmesi ve yabancı sermaye girişinin daha da artmasın bu alanda yetişmiş hukukçulara olan ihtiyacı sürekli kılacak.
Uluslararası ilişkiler: Farklı ülkelerle profesyonel platformlarda ilişkilerimizin artmasıyla birlikte bu alandan mezun kişilerin kamu ve özel sektörde iş bulma olanakları artacak.
Bilgisayar bilimleri mühendisliği: Bilgisayar teknolojisi geliştikçe bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç da sürecek.
Veri madenciliği ve analistliği: Bankalar, Telekom operatörleri, perakendeciler ve ISP’ler gibi yoğun olarak verilerle çalışan firmalar, bu verilerini çıkarıp, analiz eden veri madencilerine ve analistlerine ihtiyaç duyuyor ve duymaya da devam edecek.
Kod kırıcılar: Bugün bir çok şirket bünyesinde çalıştırılan kod kırıcılar, bilgisayarların iş ve özel hayatımıza daha çok girmesiyle beraber önemlerini artıracaklar.
Bilgi mühendisliği: Bilgilerin sistemde bildirimlerinin interaktif şekilde kullanılmasını ve kodlama işlemlerini gerçekleştiren bu kişiler gelecekte de ön planda olacak.
Güvenlik hizmetleri: Özellikle bankalarda, perakende sektöründe ve devlet kademelerinde büyük miktarda iş yapan firmalar güvenliği onlar için kritik olduğundan Elektronik Güvenlik Yöneticisi pozisyonuna önem veriyorlar.
Genetik bilimleri mühendisliği: Tıpta kalıtsal hastalıkların tanısının konması ve tedavisi ile ilgili çalışmalar artarak devam ederken istenilen niteliklere sahip bitki ve hayvanların yetiştirilmesi konusunun da üzerinde duruluyor. Bu da genetik mühendislerine ihtiyacı sürekli kılıyor.
Endüstri mühendisliği: Bütünleşik üretim ve hizmet sistemlerinin tasarımını yapan, planlayan ve bu sistemleri yöneten ve çevrimini sağlayan, girdilerin en efektif şekilde kullanılması ve süreçlerin performansının yükseltilmesi ve kalitenin artırılması konusunda çalışan bu kişilere bugün olduğu gibi gelecekte de ihtiyaç olacak.
Biyoteknoloji uzmanlığı: Gelecekte üçüncü nesil ürünlerin üretilmesi konusu olacak. İşte bu noktada biyoteknoloji uzmanlarına ihtiyacın artacağı söyleniyor.
Psikoloji: Türkiye’de hızla gelişen bir disiplin olan psikoloji bölümünden mezun olanlar, ilgi alanlarına göre insan kaynakları uzmanlığı, kamuoyu ve Pazar araştırma şirketleri ve diğer kurumlarda araştırmacı olarak çalışabilecekleri gibi yuva psikoloğu gibi görevler de üstlenebiliyorlar.
Koruyucu hekimlik: Sağlık konusunda insanların bilinçlenmesiyle hastalıklarının bulaşma yollarının engellenmesi, aşılama ve sağlık eğitimine olan ilgi arttı. Bunun sonucunda günümüzde olduğu gibi gelecekte de koruyucu hekimliğin öneminin artacağı düşünülüyor.
Estetik cerrahi: İnsanların güzellik konusunda gösterdiği hassasiyet sürdükçe bu alanda iş hacmi hep söz konusu olacak.
Fizik tedavi uzmanlığı, diyetisyenlik, danışmanlık, gıda ve beslenme mühendisliği, finans uzmanı ve yöneticisi, gayrimenkul hizmetleri ve yönetimi de geleceğin popüler olma yolunda hızla ilerleyen meslekleri.
Ayrıca zaman geçsede sürekli ihtiyaç duyulan meslekler de varlığını kaybetmeden devam etmektedirler.:Öğretmenlik,doktorluk,eczacılık,mühendislik v.b.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder