Ünlü Türk Fizikçiler
Feza Gürsey
Feza Gürsey Galatasaray Lisesi’ndeki eğitimini 1940 yılında tamamladı. 1944 yılında da istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik–Fizik Dalı’ndan mezun oldu. istanbul Üniversitesi’ndeki fizik asistanlığı sırasında M.E.B. tarafından yapılan sınavı kazanarak ingiltere’de Imperial College’de doktora yapma imkanını elde etti. Kuaterniyonların alanteorisine uygulanmaları konusunda yaptığı ve 1950′de tamamladığı çalışması, bilim dünyasında uyandırdığı yankıların yanısıra, onun için de yaşam boyu sürecek bir araştırma ilgisinin odak noktası oldu.
1993′te Ankara’da kurulan Türkiye’nin ilk bilim merkezine adı verilmiştir.
Orhan Asım Barut
Ortaöğenimini tamamladıktan sonra isviçre’de Eidgenossische Technische Hochschule’den lisans (1949) ve doktora (1952) derecesini aldı. Bu öğretim kurumunda bir süre araştırmacı olarak çalıştıktan sonra ABD’ye gitti ve çeşitli üniversitelerde (Chicago Üniversitesi, Montreal Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi vb.) araştırmacı ve öğretim üyesi olarak çalıştı. “Matematiksel fizik” ve “temel parçacıklar fiziği” konularında yaptığı uluslararası düzeydeki üstün nitelikli y Ayın ve çalışmalarınedeniyle kendisine 1982 TÜBiTAK Bilim Ödülü verildi. Daha sonraki yıllarda Colorado Üniversitesi’nde (ABD) profesörlük yapan Barut’un birçok bilimsel yayını vardır.
Ergin Sezgin
Murat Günaydın
Oktay Sinanoğlu
TED Yenişehir Lisesi’ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bur suyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD’ye gitti. 1956′da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirdi.
Murat Günaydın
Oktay Sinanoğlu
TED Yenişehir Lisesi’ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bur suyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD’ye gitti. 1956′da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirdi.
1957′de Massachusetts teknoloji Enstitüsü’nü 8 Ayda birincilikle bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu. 1960′ta Yale Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmAya başladı.
26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile doçent oldu. 28 yaşında “tam profesör” unvanını aldı. Yale Üniversitesi Tarihinin son 100 yılında bu unvanı kazanan en genç insanıdır. [1]
1964′te Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde danışman profesör oldu. Yale Üniversitesi’nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu.dna sarmalının çözelti içinde o halde nasıl durduğuna açıklama getirmiştir. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne (National Academy of Sciences) üye seçilen ilk ve tek Türk oldu. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.
Oktay Sinanoğlu Nobel Fizik Ödülü için aday gösteren kurumun üyesidir.Bu alanda görev yapan ilk Türk profesörüdür.
26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör olarak görevini sürdürüyor. Yıldız Üniversitesi’den ise emekli oldu.
Fikret Kortel
Ahmet Yüksel Özemre
Ahmet Yüksel Özemre
lk Türk atom mühendisi ve yazar. 3 nisan 1935 ( nüfus kayıtlarında 25 Mayıs 1935) tarihinde Üsküdar, istanbul’da doğmuştur. Evli, iki kız çocuğu ve bir de erkek torunu vardır.
haziran 1954′te Galatasaray Lisesi Fen Kolunu, Şubat 1957′de istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik Dalını lisans derecesinde bitirmiştir. 30 Temmuz 1958′de Saclay, Fransa’da bulunan Fransa Nükleer Bilimler Ve Teknoloji Millî Enstitüsü (Institut National des Sciences et Techniques Nucléaires) Atom Mühendisliği (Génie Atomique)’nden mastır almıştır. 3 Eylül 1973′de teorik fizik dalında kürsü profesörü olmuştur.
2002′de Üsküdar belediyesince Çengelköyü Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde yaptırılmış olan Kültür merkezine Ahmet Yüksel Özemre Kültür Merkezi ismi verilmiştir.
1961-1962 yılları arasında Notre Dame de Sion Fransız Kız Okulunda matematik öğretmenliği yapmıştır.
Behram Kurşunoğlu
( bayburt, Aydıncık Köyü, 1922 – Miami, Florida, 25 ekim 2003), Albert Einstein’ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmış bir Türk fizikçidir.
( bayburt, Aydıncık Köyü, 1922 – Miami, Florida, 25 ekim 2003), Albert Einstein’ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmış bir Türk fizikçidir.
ankara Üniversitesi ve ingiltere’deki Edinburgh Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından fizik doktorasını gene ingiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde tamamlayan Kurşunoğlu, Albert Einstein ve Erwin Schrödinger ile birlikteSimetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Genç yaşında dünya fizikçileri arasında saygın konum kazanan Prof. Kurşunoğlu, 1965 yılında Miami Üniversitesi’deki Teorik Araştırmalar Merkezi’nin kurulmasında rol almış, 1992′de kapanmasına kadar bu merkezde bulunmuştur. Daha sonra araştırma kuruluşu Glo Bal Foundation’ın direktörü olmuştur.
Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, 1950′li yıllarda Atom enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye’de sürdürmüş ve aynı zamanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun Kurucu üyesiydi. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu aynı zamanda Genel Kurmay Başkanlığına danışmanlık yapmış, bir dö Nem Birleşmiş milletler Bilim Komisyonunda çalışmıştır. kuantumFiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle “Genelleştirilmiş izafiyet Teorisini” ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınıyordu.
1964 yılından beri organize etmekte oldugu Coral Gables konferans serisi ile de tanınan Kurşunoğlu, 2003 yılındaki konferanstan kısa bır zaman önce kalp krizinden vefat etmiştir. Eşi Sevda (Arif) Hanım’dan ismet ve Sevil (Kurşunoğlu-Brahme) adlı iki doktor çocuğu, Ayda (Weiss) adlı bir avukat kızı vardır.
KISACA DERLEME YAPILMIŞTIR. EKLEMEK İSTEYEN YORUM KISMINA YAZABİLİR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder