KELOĞLAN KİMDİR?
Keloğlan bir masal kahramanıdır. Başlangıçta beceriksiz tembel biri gibi gözükürken olayların gelişmesiyle kurnaz cesur ve becerikli olduğu ortaya çıkar ve sonunda mutlulu ğa ulaşır. Bu masal kahramanının başından geçen olayları konu edinen masallara da "Keloğlan Masalları" adı verilir.
Keloğlan yalnız Türk masallarında değil Arap ülkeleri, İran, Kafkasya, Orta Asya ,Rus ve Batı Avrupa masallarında da karşımıza çıkar. Adları kişilikleri görünüşleri farklı olmakla birlikte bu masal kahramanlarının birbirine benzeyen yanları olduğu görülür. Her ülkenin kendine özgü bir "Keloğlan"ı vardır. Dünya masalları konusunda karşılaştırmalı çalışmalar yapan araştırmacılar Keloğlan tipinin özellikleri üzerinde de durmuşlardır.
KELOĞLAN'IN ÖZELLİKLERİ:
Türk masallarında Keloğlan yaşlı annesiyle birlikte yaşayan öksüz ve yoksul bir deli kanlıdır. Birçok masalda anlatılan şehzadelere üstün nitelikli kimselere benzemez. Yoksulluğunu ve kimsesizliğini kurnazlığı yardımseverliği ya da cesaretiyle unutturur. Başlangıçta miskin miskin oturan annesinin zoruyla istemeye istemeye iş tutan aptallığı ve unutkanlığı yüzünden yaptığı işi eline yüzüne bulaştıran biridir. Beklenmedik bir anda güç durumda kalmış bir insan ya da hayvana yardım ettiği için onlardaki olağanüstü güçlerin desteği ile talihi döner. Keloğlan'ın yazgısı kıyıcı acımasız haksızlık yapmayı huy edinmiş kimseler karşısında kurnaz ve akıllıca davranışlarıyla da değişebilir. Her iki durum da da Keloğlan sonuçta güçlü bir insan olur ve annesiyle birlikte mutlu bir yaşama kavuşur. Bu yönüyle Keloğlan tipi ve Keloğlan masalları halkın yoksulluktan kurtulma varlıklı ve güçlü olma zulmedenlerden öç alma özlemlerini dile getirmektedir.
KELOĞLAN MASALLARININ ÖZELLİKLERİ:
Türk masallarının kahramanı olan Keloğlan iki ayrı görünüşte karşımıza çıkar. Birincisi masalın başından sonuna kadar genellikle değişmeden kalır. Güçlü bir insan olduktan sonra da asıl kimliğini korur. Bazı masallarda ise Keloğlan yardım ettiği iyi kalpli bir insanın desteği ile kellikten kurtulur saçları çıkar. Bazı kahramanlar da başlarına işkembe ya da tüyleri ütülenmiş deriden bir takke geçirerek Keloğlan kılığına girerler. Bu yapay kellik ve sahte Keloğlanlık masal boyunca sürer ve olumsuz durumun ortadan kalkıp kahramanın kurtulmasıyla sona erer. Bu ikinci türden Keloğlan tipine "Sahte Keloğlan" da denmektedir. Bunlar çeşitli nedenlerden ötürü gizlenme gereği duyan kimselerdir.
Başına gelenler davranışları ve sevimliliğiyle Keloğlan tipi toplumda herkesçe bilinir ve sevilir. Keloğlan halk hikâyelerinde Karagöz ve ortaoyununda da yer alır. Masallardaki kadar olmasa da buralarda da kendini gösterir ve olaylara karışarak etkili olur. Türk halk edebiyatı içinde önemli bir yeri olan Keloğlan masalları birçok araştırmacı tarafından der lenmiş ve yayımlanmıştır. Bunlardan 18 tane si Tahir Alangu'nun Keloğlan Masalları (1967) adlı kitabında bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder