Kanser dahil birçok kronik hastalıkta etkisi olduğu, çocuklarda obezitenin tetikleyicisi olduğu belirtilen "nişasta bazlı şeker" oranının düşürülmesi beklenirken, Bakanlar Kurulu kararıyla kota yüzde 50 oranında artırıldı
Bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanan vegazozdan çikolataya , ekmeğe kadar pekçokürünün içinde kullanılan Nişasta Bazlı Şeker'in ( NBŞ) Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'de uygulanan kotası, düşürüleceği beklenirken,yüzde 50 oranında artırıldı.
Bakanlar Kurulunun 31 Ocak 2011 tarihli söz konusu kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, Bakanlar Kurulu, 2010-2011 yılında nişasta bazlı şekerler için 244 bin 400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 50 oranında artırılmasına karar verdi.
TÜRKİYE 4. BÜYÜK PANCAR ÜRETİCİSİ AMA...Türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” üretmek için sadece 2010’da 500 bin ton mısır ithal etti. Ancak içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar , doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor .
Fransa, Hollanda ve İngiltere, bu nedenlerle NBŞ olarak da adlandırılan "mısır şurubu" üretimini yasakladı. En büyük üretici ABD, üretim kotasını düşürdü. Türkiye’de ise Danıştay’ın kesinleşmiş kararına rağmen Bakanlar Kurulu kotayı düşürmemekte ısrar ederken, dün de bütün itirazlara rağmen kotayı yüzde 50 oranında artırdı.
Los Angeles Üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz ağustos ayında yayınladıkları çalışmalarında , fruktozun pankreas kanseri hücrelerinin çoğalmasını hızlandırdığını ortaya koymuştu. Bu araştırma sonrasında ABD'de, Ağustos 2010’da ciddi tartışmalar yaşandı ve yetkililer NBŞ ile ilgili ABD'de yüzde 2 kota koydu.
HASTALIKLAR SALGINA DÖNÜŞÜYOR ÇÜNKÜ...Pancar şekerinin yerini almaya çalışan NBŞ’nin insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen doktorlar, “kronik hastalıklar ve kanser salgına dönüşür” diyerek uyarıyor.
TÜM UNLU GIDALAR İÇERİSİNDE VARTokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen NBŞ, alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde, üstelik yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da kullanılıyor.
Bağımsız bilim adamlarının, “Mısırdan elde edilen NBŞ’de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) var. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalıklar salgına dönüşmeden önlem alınmalı” dediği NBŞ için Türkiye bir cennet durumunda.
Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullandı.
Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder