2 Ağustos 2011 Salı

Hücre Çıkmış Sorular ve Çözümleri

Hücre ile ilgili Çıkmış Sorular ve Çözümleri:
Hücre konusuna hakim olmak ve sınavlarda daha çok iyi bir sonuç almanız için sayfamızda Hücre ile ilgili geçmiş yıllarda YGS, LYS, ÖSS, ÖSS-2, ÖYS'de Çıkmış Sorular ve Çözümlerini bir araya getirdik. Derscalisiyorum.com Türkiye'nin En Büyük Eğitim Portalı


Hücre


1.


Aşağıdakilerden hangisi, insanda, hücre zarında yer alan protein moleküllerinin işlevlerinden biri değildir?

A) Hücre için özgül olan hormonlara cevap verme

B) ATP sentezleme

C) Hücre içine alınacak maddeleri seçme

D) Diğer hücrelerle ilişki kurma

E) Komşu hücreleri tanıma

2004-ÖSS








1.

Hücre zarında bulunan proteinler, glikozlara bağlanarak glikoproteinleri oluştururlar. Bu yapılar ve glikolipitler ise, hücrelerin özgüllüğünün sağlanmasında etkilidirler. Hücrelerin birbirini tanıması, kanla taşınan hormonların uygun hücreleri bulması gibi özellikler, hep hücre zarındaki glikoprotein ve glikolipitler tarafından gerçekleştirilir.

Hücre zarından madde alışverişini sağlayan porlar da, proteinlerin arasında bulunur. Bu nedenle zardaki proteinlerin, hücre içine alınacak maddeleri de seçmeyi sağladığı söylenebilir.

Hücredeki ATP üretimi, solunumla, fotosentezle veya kemosentezle yapılabilir. Hücre solunumuyla ATP sentezi; sitoplazmada (glikoliz reaksiyonları) ve mitokondride (oksijenli solunum) gerçekleştirilir.

Fotosentezle ATP üretimi ise, kloroplastın içinde veya prokaryot canlılarda klorofiller kullanılarak yapılır.

CEVAP B








2.

Bir osmoz deneyinde, bir patates yumrusundan alınan eşit ağırlıktaki dört parça, ayrı ayrı olarak, içinde eşit hacimde, ancak farklı derişimde tuz çözeltileri bulunan, I, II, III, IV numaralı ölçekli kaplara konmuş ve kapların ağzı kapatılmıştır.

Bu dört ortamda bulunan patates parçalarının ağırlıklarında, t süresince saptanan değişmeler aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir.



 

Bu grafiklere göre, deneyde kullanılan ortamların, derişimi en az olandan en çok olana doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) I, III, II, IV               B) II, I, IV, III            C) III, I, IV, II

D) III, IV, II, I               E) IV, II, III, I

2004-ÖSS








2.

Hücreler, az yoğun ortamlarda su alırken, kendilerinden daha yoğun ortamlarda su kaybederler. Buna göre, az yoğun ortama konulan patatesler, dış ortamdan su alacakları için ağırlıkları artacaktır.

Deneyde kullanılan ortamlardan, I ve III teki patateslerde ağırlık artışı meydana geldiğine göre, bu iki patatesin hücreleri dış ortamdan su almıştır, yani az yoğun ortamlara konulmuştur. En çok ağırlık artışı III. ortamda olduğu için de, en az yoğun olan ortamın III olduğu anlaşılır.

II. ortamdaki patateste ağırlık azalmasının meydan gelmesi, bunun su kaybettiğini gösterir. Buna göre ise, en yoğun ortam II olmalıdır.

IV. ortam ise, patates hücreleri ile aynı yoğunlukta (izotonik) olduğundan, herhangi bir ağırlık artışına neden olmamıştır.

CEVAP C









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder