Sindirim Sistemi konusuna hakim olmak ve sınavlarda daha çok iyi bir sonuç almanız için sayfamızda Sindirim Sistemi ile ilgili geçmiş yıllarda YGS, LYS, ÖSS, ÖSS-2, ÖYS'de Çıkmış Sorular ve Çözümlerini bir araya getirdik. Derscalisiyorum.com Türkiye'nin En Büyük Eğitim Portalı.
Sindirim Sistemi
1.
Aşağıdakilerden hangisi, bir insanın sağlıklı yaşaması için alınması gereken temel besin maddelerinin en çoğunu kapsar?
A) Tavuk, yumurtalı ıspanak, portakal, su
B) Köfte, yeşil salata, kadayıf, su
C) Etli kuru fasulye, pilav, baklava, su
D) Zeytinyağlı biber dolması, makarna, elma, su
E) Etli patates, peynirli börek, sütlaç, su
1983-ÖSS
2.
İnsanın ince bağırsağında çok sayıda bulunan tümürlerin organizmaya sağladığı fayda aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bağırsağın hareketini sağlamak
B) Emilme yüzeyini artırmak
C) Bağırsak epitelini korumak
D) Enzim salgılamak
E) Sindirimi hızlandırmak
1983-ÖSS
3.
Bir günlük beslenmesi;
Sabah : İki bardak şekerli çay, üç dilim ekmek, reçel.
Öğle : Kuru fasulye, pilav, turşu, kadayıf.
Akşam : Peynirli börek, kıymalı patates, revani
şeklinde olan kimsenin kanına hangi moleküllerin en fazla geçmesi beklenir?
A) Glikoz
B) Mineral tuzları
C) Gliserol
D) Yağ asitleri
E) Amino asitler
1985-ÖSS
4.
Heterotrof canlıların sindirim sisteminde gerçekleşen olaylardan bazıları şunlardır:
I. Bakteriler yardımıyla selülozun parçalanması
II. Glikoz ve aminoasit gibi temel organik moleküllerin kana geçmesi
III. Su emiliminin tamamlanması
IV. Organik besinlerin sindirim enzimleriyle yapısal birimlerine ayrılmasının tamamlanması
İnsanda ve insanın ince bağırsağında bu olaylardan hangileri gerçekleşir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
D) II ve IV E) II, III ve IV
1999-ÖSS
5.
Bir araştırmacı, insanda, karaciğere giren ve çıkan damarlardaki kanın glikoz yoğunluğunu, yemekten hemen önce ve bol karbonhidratlı yemekten bir süre sonra ölçmüş ve aşağıdaki bulguları saptamıştır:
Yemekten hemen önce yapılan ölçüm
Karaciğere giren | Karaciğerden çıkan | |
damardaki kanda | damardaki kanda | |
glikoz yoğunluğu | glikoz yoğunluğu |
Yemekten bir süre sonra yapılan ölçüm
Karaciğere giren | Karaciğerden çıkan | |
damardaki kanda | damardaki kanda | |
glikoz yoğunluğu | glikoz yoğunluğu |
Bu bulgular, karaciğerin,
I. Fazla glikozu depolama
II. Glikojenden glikoz oluşturma
III. Gerektiğinde, kandaki glikoz miktarını yükseltme
işlevlerinden hangilerine doğrudan kanıt sağlar?
A) Yalnız l B) Yalnız lI C) Yalnız Ill
D) I ve lI E) l ve lII
2000-ÖSS
6.
Enzimlerin aktif oldukları pH aralıkları birbirlerinden farklıdır.
İnsanda, midede salgılanan pepsin enzimi ile oniki parmak bağırsağına boşaltılan tripsin enziminin aktif oldukları pH değerleri aşağıdaki grafiklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
2001-ÖSS
7.
Çürükçül beslenen bir canlıda,
I. sindirim enzimlerinin oluşması,
II. sindirim enzimlerinin besin maddelerini etkilemesi,
III. boşaltım maddelerinin oluşması
olaylarından hangileri, bu canlının hücresi dışında gerçekleşir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
2002-ÖSS
8.
Memeli hayvanlarda, mide özsuyu salgılanması konusunda, aşağıdaki deneyler yapılmış ve belirtilen sonuçlar alınmıştır.
1. Deney: Aynı türe ait iki memeli hayvanın uygun iki damarı arasına konan özel bir boruyla dolaşım sistemleri birbirine bağlanmıştır.
Birbirini görmesi engellenen bu iki hayvandan, birincisine ağızdan besin verildikten sonra midesinde mide özsuyu salgılandığı; ikinci hayvana besin verilmediği halde onun midesinde de mide özsuyu salgılandığı saptanmıştır.
2. Deney: Birinci deneydekiyle aynı türe ait başka bir memeli hayvanın yemek borusu enine kesilmiş ve kesik uçlar dışarıda olacak şekilde boyun bölgesine tutturulmuştur
Bu deney hayvanına ağızdan besin verildiğinde, besinin kesik uçtan dışarı çıkmasına ve hayvanın midesine ulaşmamasına karşın, midesinde mide özsuyu salgılandığı saptanmıştır.
Bu iki deneyden alınan sonuçlar, bu memeli hayvanlarda mide özsuyu salgılanmasının;
l. sinirsel,
II. hormonal,
III. mekanik
yollardan hangileriyle uyarıldığını destekler?
A) Yalnız l B) Yalnız III C) l ve II
D) l ve III E) II ve III
2003-ÖSS
9.
Asit ayıracı olan pembe renkteki A maddesi, eşit miktarlarda olmak üzere aşağıdaki tüplere eklenmiş ve tüpler 35 – 40 °C lik su banyosunda bekletilmiştir.
Bu deney sırasında aşağıdakilerden hangisi gözlenir?
(A maddesinin renginin sarıya dönmesi ortamda asit olduğunu gösterir).
A) III. Tüpteki karışımın rengi, diğerlerinden önce değişir.
B) Önce II. sonra III. tüpteki karışımın rengi sarıya döner.
C) I. ve II. tüplerdeki karışımın rengi, birbirinden farklı koyulukta olan sarı renge döner.
D) I. ve II. tüplerdeki karışımın rengi, aynı süre içinde sarıya döner.
E) II. tüpteki karışımın rengi, pembe olarak kalır.
1987-ÖSS
10.
Aşağıdakilerden hangisi bir sindirim (hidroliz) olayıdır?
A) Glikozun yıkılması ile CO2 ve H2O oluşması
B) Amino asitlerden protein elde edilmesi
C) Şekerin ağızda erimesi
D) Nişastanın glikoz moleküllerine dönüşmesi
E) Karaciğerde depolanan glikozun kana geçmesi
1982-ÖSS
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder