Darbe sırası Gazze'ye mi geldi
Hamas, 3 Temmuz'daki darbeye sessiz kaldı. Bu Hamas'ın korktuğu ya da İhvan'a yönelik darbeyi meşru gördüğü anlamını asla taşımıyor.
Hamas sessiz kaldı çünkü konuşsa İhvan'ın başı daha çok derde girecekti. Mısır'daki darbe yönetiminin istediği de bu.
Onların en büyük hedefi Müslüman Kardeşler ile Hamas'ı ilişkilendirip, İhvan'ı silahlı bir örgüt olarak gösterip, karalamak.
Sina'da, Refah Sınırının karşısında, darbecilerin bizzat kendi elleriyle gerçekleştirdiği düzmece saldırıların amacı da bundan ibaret.
Mısır'da Mursi karşıtı gösterileri düzenleyen Tamarud hareketinin benzeri Gazze'de ortaya çıktı.
11 Kasım'a kadar Hamas'ın iktidarı terk etmesini istediler. 11 Kasım Yaser Arafat'ın ölüm yıldönümü. Bu tarihe kadar Hamas iktidardan çekilmezse Mısır'daki darbenin benzerini Gazze'de Hamas'a karşı yapma peşindeler.
Gazze'deki darbeci oluşumun üyeleri, Batı Şeria kaynaklı çıktı üstelik hepsinin El Fetih üyesi ve işbirlikçi oldukları anlaşıldı.
Demek ki Mısır'da İhvan'ı kıskaca alan, Hamas'a tuzak kuran Sisi yönetimi ile İsrail ile barış görüşmelerini sürdüren Mahmut Abbas idaresindeki El Fetih'in bu anlamdaki çıkarları ortak.
Hamas'a tuzak üstüne tuzak kurulmuş durumda. 2006'dan bu yana Gazze'deki 2 milyon Filistinlinin hem siyasi hem de maddi tek umudu olan Hamas yönetimi, tasfiye sürecine girdi. Tasfiyeciler İsrail ve El Fetih.
El Fetih bu aşamada seçim istiyor. Şu an İsrail ile masadalar ve 104 esiri serbest bıraktırarak prestij kazandılar. Elleri güçlüyken, Gazze'de isyan hareketi başlatıp Hamas'ı yıpratmaya çalışıyorlar. Amaçları Gazze'deki Hamas iktidarını devirmek.
Mısır'daki darbeciler ise İhvan ile Hamas'ın organik bağını deşifre etme peşindeler. Amaçları Hamas'ı kışkırtıp, Sina'ya saldırtmak. Bu sayede silahsız bir teşkilat olan Müslüman Kardeşleri terörizmle suçlayıp, darbeyi meşrulaştırmak istiyorlar.
Hamas'ın ise eli kolu bağlı. Darbeciler sınırdaki düzmece saldırıları bahane edip, Gazze'deki 2 milyon Filistinlinin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınırını kapattılar. Tünelleri tek tek yıktılar. Bir ayda Gazze ekonomisi tam 230 milyon dolar zarara uğratıldı.
Hamas, İhvan'ın telkiniyle ve onlara daha fazla zarar vermemek amacıyla Mısır'daki darbe sürecine sessiz kalıyor. Hem İsrail-El Fetih hem de İhvan üzerinden Mısır'daki darbeciler tarafından köşeye sıkıştırılan Hamas, her türlü olumsuzluğa rağmen akıllı bir siyaset izliyor.
Hamas, İran, Esed ve Hizbullah'ın 2,5 yıldır tüm baskı ve ekonomik ambargolarına direnerek, Suriye'de muhaliflerin yanında durmaktan asla vazgeçmedi.
Yoksa Hamas'ın da Gazze halkının da Mısır'daki darbeciler hakkında ne düşündüklerini kestirmek hiç de zor değil. Zaten Filistinliler Gazze sokaklarında darbe karşıtı gösterilerle Mursi'ye desteklerini resmi olmasa da halk tabanında duyuruyorlar.
M. Taha Dağlı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder