14 Temmuz 2013 Pazar

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

http://egitim-akademisi.blogspot.com
Herhangi bir Sağlık problemi olmayan veya doktor tavsiyesi olan düzenli bir ilaç kullanması gerekmeyen kişiler; eğer ki  Ramazan ayında sağlıklı beslenirlerse vücutlarında bir toksinlerden arınma etkisi de yaşanacaktır.
Ama malumunuz bu yıl Ramazan Ayı yılın en sıcak günlerine denk geldiğinden sağlık problemlerinin yaşanmaması, huzurlu bir ramazan ayı için en önemli 4 unsura dikkat etmelisiniz.

1.Asla günde tek öğün yemeyin.
Sık sık ve az az beslenme hem kilo verme diyetlerinde hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için çok önemlidir. Ramazan süresince normal beslenme düzeninizi günde 5-6 öğünden asla 1 öğüne düşürmeyin. Öğünlerinizi iftardan uyku zamanına göre ayarlıyoruz ki sağlık problemleri yaşanmasın. Sahura kalkmanız çok önemli çünkü günler uzadıkça kan şekeri düzensizliği yaşayabilirsiniz. Sonrasında kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Ayrıca tansiyon, baş dönmesi , konsantrasyon problemi yaşayabilirsiniz.
2.Uzak durmanız gereken besinler var.
Maalesef çoğu kişi için oruç tutmak ile sağlıksız beslenme eşdeğer olarak yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra ramazan ayı yıl içerisinde en fazla kilo alınan da dönemdir. 
Mümkün olduğu kadar yağlı, şerbetli, hamur işi tatlılardan uzak durmalı ve yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmelidir. Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden, şarküteri ürünlerinden uzak durun. Kızartma yerine sebzeleri fırında veya ızgara yapabilirsiniz, hem lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Tuzlu yiyecekler yaz aylarında en çok yaşanan problemlerden biri olan ödemi harekete geçirebilir. Yemekleri az tuzlu tercih etmek yine önemlidir. Kola ve benzeri asitli içecekler yerine ayran, soda, limonata, buzlu çay gibi içecekleri tüketmenizde yarar var.
3.Su tüketimi tabi ki çok önemli
Oruç tutan kişilerin sıvı alımı her zamankinden biraz daha fazla olmak zorundadır. Ortalama 2-2,5 lt suyu çoğunlukla yemeklerle beraber değil aralara dağıtarak tüketmeye çalışmalıyız. Unutulmamalıdır ki gıdalarla veya diğer içeceklerle alınan sıvıdaki su, normal su yerine geçmemektedir. Ayrıca su tüketmelisiniz. Çay ve kahveyi ise iftardan yarım saat sonra tüketmek sizin için daha sağlıklı olacaktır. Sahurda ise bitki çaylarını tercih etmeniz gün içindeki susuzluğunuzu azaltacaktır.
4.Sahur ve iftardaki beslenme..
Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler yerseniz gün boyu kendinizi daha enerjik hissedersiniz; tam buğday unundan ekmek veya pide, yanında peynir, zeytin, yumurta ve sütle veya bulgur pilavı yanında peynir veya yoğurt ile dengeleyebiliriz. Söğüş ve salata tüketimi de tokluk hissi ve sindirim sisteminin çalışması için önemli. 
İftarda orucu su ile açın ama aşırı kaçıp midenizi şişirmeyin. Sonrasında bir çorba tercih edebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar çorbadan sonra yaklaşık bi 15-20 dk ara vermeye çalışın. Sonra etli sebze yemeği veya ızgara et yanına salata veya kuru baklagil yemeği ve yanında yoğurt, çok az pilav veya makarna veya ekmek ile devam edebilirsiniz. Meyve veya tatlıyı ise yemekten hemen sonra değil 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösteriniz.

www.topshop.com.tr


http://www.annelutfen.com DMCA.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder